ŠTA SE DESILO 2005. NA TRIBINI O SREBRENICI NA PRAVNOM FAKULTETU? I koja je uloga Boška Obradovića i Srđana Noga?
Tribina o Srebrenici, ilustracija, Foto: Marina Lopicic, Petar Lazović, Profimedia

NEKAD I SAD

ŠTA SE DESILO 2005. NA TRIBINI O SREBRENICI NA PRAVNOM FAKULTETU? I koja je uloga Boška Obradovića i Srđana Noga?

Zanimljiva situacija desila se pre 15 godina

Objavljeno:

Jedan tviteraš odlučio je da objavi priču o tribini koja je 2005. godine održana na Pravnom fakultetu u Beogradu.

Povod održavanja tribine bila je godišnjica obeležavanja dešavanja u Srebrenici. Jedan od glavnih aktera bio je Srđan Nogo, koji je i predmet ovog threada.

Naime, tribina je počela s pola sata zakašnjenja zbog burnih reakcija okupljenih na tribini i onih koji se protive tom skupu. Deo građana koji su došli da protestuju napustili su skup desetak minuta nakon što je on počeo u 19.30, posle verbalnog napada mladića koji su im dobacivali "Ustaše", "Soroševci", "Izdajice", "Pederi".

Među okupljenima koji su protestovali zbog skupa koji negiral zločine u Srebrenici su članovi nevladine organizacije Inicijativa mladih, članovi omladine G17 plus, nevladine organizacije Žene u crnom, kao i više javnih ličnosti, među kojima su Žarko Korać i Stevan Lilić. Stevan Lilić, koji je i sam profesor Pravnog fakulteta, ocenio je da bi trebalo zabraniti Udruženje studenata "Nomokanon", koje je organizovalo tribinu, i da on ne želi da ti ljudi predstavljaju javnosti Pravni fakultet na kome postoje mnogi odlični ljudi.

Prenosimo ispovest ovog tviteraša:

Podsećamo, pomenuti skup je počeo oko 19.30 sati višeminutnim uzvicima podrške bivšem lideru bosanskih Srba Radovanu Karadžiću, koji je optužen za ratne zločine u BiH. Pojedini okupljeni nosili su majice sa oznakama ultranacionalističkog pokreta "Obraz" ili sa natpisom "Radovan - srpski heroj".

Jedan deo građana koji su protestovali zbog tribine, među kojima su i predstavnice nevladinih organizacija Nataša Kandić i Sonja Biserko, zatim je ostao da prati skup iz partera amfiteatra. Kada su salu ulazile Kandićeva i Biserko, većina prisutnih je zviždala i dobacivala im pogrdne reči. U sali je bilo nekoliko stotina građana.

Nakon tribine, jedan od učesnika skupa pljunuo je direktorku Fonda za humanitarno pravo Natašu Kandić. Kandićevu je prethodno iz sale do platoa ispred fakulteta sprovelo više mladića iz obezbeđenja skupa. Oni su pokušavali da je odbrane od grupe od nekoliko desetina uglavnom aktivista "Obraz", koji su joj dobacivali pogrdne reči, psovke i pokušavali da joj se približe.

Pošto je sprovelo do platoa, obezbeđenje skupa kazalo je četvorici policajaca koji su stajali ispred zgrade da oni treba da je dalje obezbeđuju, budući da su momci koji su joj dobacivali u sali nastavili da je vređaju i ispred fakulteta. Iako su četvorica saobraćajaca stajala u blizini Kandićeve dok je davala izjavu novinarima, u opštoj gužvi jedan od momaka koji su joj dobacivali pljunuo je. Policajci su prišli tom mladiću, a njih je okružila grupa momaka, među kojima je više njih nosilo majice "Obraza". Novinari u toj gužvi, u kojoj su se čule i psovke na račun policajaca, nisu mogli da vide da li je mladić koji je pljunuo Kandićevu i priveden.

Na tribini su govorili direktor Centra za istraživanje zločina nad srpskim narodom Milivoje Ivanišević, penzionisani vojni general Radovan Radinović, jedan od pravnih zastupnika Slobodana Miloševića, advokat Dragoslav Ognjanović i novinar Ljiljana Bulatović.

Govornici su bili složni u oceni, koju su naveli kao istinitu činjenicu, da u Srebrenici nije počinjen nikakav zločin, već da je tu zapravo reč o vojnicima muslimanske vojske, koje je žrtvovao Alija Izetbegović kako bi se izazvala strana vojna intervencija.

Šta vi mislite o ovome? Napišite nam u komentarima.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.