TOTALNI RASPAD U DEMOKRATSKOJ STRANCI! Rat svih sa svima, tužbe lete na sve strane!
Aleksandra Jerkov i Zoran Lutovac, Foto: Beta/Emil Vas, Dragana Udovičić

opšta pometnja

TOTALNI RASPAD U DEMOKRATSKOJ STRANCI! Rat svih sa svima, tužbe lete na sve strane!

Jerkov ne vidi razlog zbog čega je Lutovac podneo krivičnu prijavu i kaže da je „iskreno šokirana“

Objavljeno:

Narodna poslanica i potpredsednica Demokrstske stranke (DS) Aleksandra Jerkov kazala je da je deo članstva odustao od sednice Glavnog odbora DS zakazane za 17. maj kako se ne bi produbljivale podele u stranci, a da je za krivičnu prijavu koju je navodno protiv nje podneo predsednik DS Zoran Lutovac čula putem medija.

Naime, pravni tim Demokratske stranke podneo je krivične prijave protiv tri člana DS-a zbog zloupotrebe mejla Beogradskog odbora stranke i falsifikovanja više potpisa, koji su prikupljeni za sazivanje sednice Glavnog odbora za 17. maj. Prva krivična prijava podneta je protiv NN lica, dok su na drugoj tri osobe koje su fizički predale te potpise, među kojima i potpredsednica stranke Aleksandra Jerkov.

foto: Dragana Udovičić

Podsećamo, prethodne nedelje u DS-u došlo je do novog velikog sukoba, a povod je bio termin za održavanje sednice Glavnog odbora. Dok je vrh stranke, na čelu sa Zoranom Lutovcem, najavio da će se sednica održati 31. maja, deo članstva koji predvode poslanici te stranke predao je inicijativu sa 133 potpisa da sednica GO bude održana 17. maja.

Jerkov je izjavila da ne vidi razlog zbog čega je Lutovac podneo krivičnu prijavu i da je „iskreno šokirana“.

„Ne vidim šta bi tu moglo da bude problem, kad je Staturna komisija rekla da nijedna od dve zakazane sednice nisu sporne. Mi smo odustali od sednice koja je planirana za danas, ali su na našu ‘pruženu ruku’ usledile optužbe da smo kriminalci“, kazala je Jerkov.

Ona je dodala da članovi DS-a koji su sa njom predali zahtev da se sednica Glavnog odbora DS održi danas „nisu njeni rušitelji“, da ne žele da preispituju stav o bojkotu, već da razgovaraju o politici te partije.

„Ako je to krivično delo i razlog zbog čega nas predsednik stranke naziva kriminalcima, onda je problem mnogo dublji“, navodi Jerkov.

foto: Dragana Udovičić

Ona je postavila pitanje koliko je krivičnih prijava rukovodstvo DS-a do sada podnelo protiv čelnika Srpske napredne stranke (SNS), i dodala da napade lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja na nju „koalicija kojoj pripada DS (SZS) nije osudila“.

„Posle neverovatne kampanje koju je SNS sprovodila protiv mene u Novom Sadu… nisam stvarno mogla da poverujem da će me predsednik stranke kojeg sam podržala i čiji sam potpredsednik, nazvati vođom kriminalne grupe“, rekla je Jerkov.

Narodni poslanik DS Balša Božović je prethodno na svom Tviteru napisao da je Lutovac podneo krivičnu prijavu protiv Jerkov, iako nije precizirao o čemu je reč, a domaći tabloidi spekulišu da je krivična prijava podneta zbog „falsifikovanja potpisa“ za sazivanje druge sednice GO DS.

Sa druge strane, lider radikala, Vojislav Šešelj rekao je da Zoran Lutovac nije korumpiran, i da zato i pokušavaju da ga smene sa čela Demokratske stranke.

Srpska radikalna stranka bi volela da Demokratska stranka prevlada krizu u kojoj se nalazi i izađe na izbore zakazane za 21. jun, jer bi u tom slučaju, kaže Šeselj, i DS bio faktor koji je sposoban da kontroliše biračka mesta.

Lutovac, kaže Šešelj, nije lično korumpiran, niti se, koliko on zna, vezuje neka afera za njega, za razliku od drugih predsednika ili visokih funkcionera DS-a, koji se pojavljuju u javnosti.

foto: Printscreen

Kako kaže lider radikala, to je upravo i razlog što pokušavaju da ga smene i to oni, za koje kaže da su duboko ogrezli u kriminal ili oni koji bi da se vrate na čelo DS, poput Borisa Tadića i oni koji su u poslednje vreme u sprezi sa vlastima, a tu misli na Aleksandru Jerkov.

"Vlast bi najviše volela da na čelo stranke dođe Balša Božović, jer nije mnogo pametan, a sklon je kriminalu. Od starih kadrova, rukama i nogama kopa Boris Tadić, a neke ambicije ima i Dragan Šutanovac", kaže Šešelj.

Konsolidacija DS-a bi najbolja bila pod sadašnjim predsednikom, smatra Šešelj i dodaje da je za to potrebno da se Lutovac obračuna sa svima koji mu "rade o glavi".

foto: Vladimir Sporčić

"Nemam šta dobro da kažem o Lutovcu, ali između Lutovca i Aleksandre Jerkov, Borisa Tadića, Šutanovca i Balše Božovića, ja bih se opredelio za Lutovca, koji neće da bude čovek naprednjačkog režima, a pokušava u ovom savezu pod Djilasovim rukovodstvom da sačuva autonomiju i samostalnost", naveo je lider radikala.

Predstavnici Demokratske omladine osudili su krivičnu prijavu protiv potpredsednice Demokratske stranke (DS) Aleksandre Jerkov.

U saopštenju se zahteva održavanje sednice Glavnog odbora (GO) DS i navodi da je podnošenje krivične prijave “kompromitacija stranke, vrednosti, tradicija i ideja”, kao i da predstavlja “izraz neodgovornosti i potpunog gubitka svesti o ulozi i značaju otvorenosti, dijaloga i tolerancije”.

”Nastojanje da se besprizornim neistinama obesmisli nastojanje dobornamernih, časnih, poštenih i demokratiji i stranci odanih ljudi odvodi nas nepovratno od svih tokova i uloge i značaja koji kao stranka moramo imati. Ciljevi ne smeju biti lični u vremenu kada režim (predsednika Srbije) Aleksandra Vučića oduzima pravo, gazi institucije i osiromašuje društvo”, ocenjuje se u saopštenju.

Saopštenje su potpisali članica GO DS Biljana Maksimović, poverenica foruma žena Gradskog odbora Beograd i članica GO stranke Aleksandrija Kovačević, internacionalna sekretarka Demokratske omladine Dunja Ranković, članica statutarne komisije i članica GO DS Suzana Bojković i Ivana Stevanović, članica Izvršnog odbora Foruma žena DS i članica predsedništva Opštinskog odbora Palilula.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.