IVICA DAČIĆ HUŠKA NA BRATOUBILAČKI RAT, NE MI! Oglasilo se crnogorsko Ministarstvo i zapušilo Dačiću usta
Ivica Dačić, Foto: EPA/ KOCA SULEJMANOVIC

PRETEŠKE REČI

IVICA DAČIĆ HUŠKA NA BRATOUBILAČKI RAT, NE MI! Oglasilo se crnogorsko Ministarstvo i zapušilo Dačiću usta

Kako je navedeno, „u Crnoj Gori svi njeni građani, bez obzira koje su nacionalnosti i veroispovesti imaju svoja prava i obaveze“, kao što i država Crna Gora, dalje se navodi, „štiti i brine o svim svojim građanima bez obzira na njihovo nacionalno osećanje“

Objavljeno: 09:56h

Ministarstvo spoljnjih poslova (MVP) Crne Gore osudilo je izjavu šefa diplomatije Republike Srbije Ivice Dačića u kojoj se navodi da „dolazimo u situaciju da maltene počinje bratoubilački rat između Srba i Crnogoraca“, saopšteno je iz MVP-a.

Kako je navedeno, Dačić se „koristeći retoriku Miloševićevog portparola iz devedesetih, na ovaj način još jednom, neodgovorno, grubo i opasno umešao u unutrašnja pitanja Crne Gore, pri čemu, očigledno, zaboravlja koju funkciju obavlja i šta ta funkcija podrazumeva“.

- Ne potcenjujući njegovo ratno iskustvo i doprinos upravo bratoubilačkom sukobu i konfrontaciji Srbije sa svim svojim susedima u godinama raspada Jugoslavije, ali i kapacitet da i u godinama nakon toga, često istupa na ekskluzivno nacionalističkoj platformi, ovog puta je nadmašio samog sebe. Dakle, samo zbog toga što su u skladu sa merama NKT nadležni organi, nakon ne malo uzdržavanja, a u skladu sa Ustavom i zakonom, preduzeli neophodne mere da bi sačuvali zdravlje i živote građana i teško stečene rezultate u borbi protiv pandemije, procesuirajući sve one koji su se u ovoj situaciji ponašali neodgovorno i protivzakonito, ministar vanjskih poslova Srbije je proglasio opasnost od bratoubilačkog rata i to u drugoj zemlji, u čije unutrašnje stvari ne bi smeo da se meša - piše u saopštenju.

Kako je navedeno, „u Crnoj Gori svi njeni građani, bez obzira koje su nacionalnosti i veroispovesti imaju svoja prava i obaveze“, kao što i država Crna Gora, dalje se navodi, „štiti i brine o svim svojim građanima bez obzira na njihovo nacionalno osećanje“.

- Uprkos kontinuiranim verbalnim napadima na Crnu Goru iz Srbije, koji su izgleda jedan od aduta za predstojeću izbornu utakmicu, još jednom napominjemo da je zdravlje građana, u ovom momentu, apsolutni prioritet države Crne Gore. Postupanje verskih velikodostojnika koji su na ovaj način doveli u pitanje sve što je sada urađeno, pokazalo je, međutim, da su njihovi prioriteti u ovoj situaciji drugačiji. Istovremeno, poznati akteri iz susedne države koriste svaku priliku da se najoštrije obračunavaju sa Crnom Gorom, ne poštujući njeno pravo, da kao suverena država uređuje unutrašnja pitanja. Ministru Dačiću savetujemo da se priseti značenja pojma diplomatija i da deluje u skladu sa tim - stoji u saopštenju.

Kako se dodaje „takođe, drugi organi Republike Srbije treba jednom za svagda da imaju na umu da je Crna Gora, nakon skoro čitavog jednog veka, puno odricanja i teških političkih borbi, uspela da povrati svoju nezavisnost i da danas, kao uvažena članica NATO i predvodnik procesa integracije u EU na Zapadnom Balkanu, nikad nikome više neće dopustiti neku novu Podgoričku skupštinu“.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.