DOGOVOR VUČIĆA I LIDERA RUSIJE: Putin stiže u Beograd da otvori Hram Svetog Save
ilustracija, Foto: Fonet

pao dogovor

DOGOVOR VUČIĆA I LIDERA RUSIJE: Putin stiže u Beograd da otvori Hram Svetog Save

Za oslikavanje iz Rusije dosad donirano najmanje 10 miliona evra

Objavljeno: 09:23h

PREDSEDNIK Rusije Vladimir Putin u oktobru će doći u radnu posetu Srbiji tokom koje će prisustvovati centralnoj državnoj ceremoniji povodom završetka radova u Hramu Svetog Save na Vračar.

Kao što je poznato, Rusija je uložila veliki novac u oslikavanje Hrama i ruski umetnici rade na ukrašavanju kupole. Vučić je Putina pozvao da bude gost na svečanosti povodom završetka radova prošlog decembra tokom posete Sočiju, a da će doći u Beograd tim povodom, Putin je preksinoć potvrdio tokom telefonskog razgovora sa srpskim predsednikom.

Prema našim informacijama, Putin je u četvrtak tražio da čuje i kakva je situacija posle hapšenja vladike Joanikija u Crnoj Gori, a Vučić ga je informisao i o tenzijama na Kosovu i Metohiji, i o zavođenju najnovijih nameta na srpsku robu.

Putin je, podsetimo, zajedno sa Vučićem i patrijarhom Irinejem, posetio Hram Svetog Save u januaru 2019. Dvojica predsednika i patrijarh su simbolično na ikonu Isusa Hrista postavila po tri kamenčića - crveni, plavi i beli, u bojama srpske i ruske trobojke i potpisali se na maketu mozaika.

Uz rusku pomoć finansirana je izrada kupole u mozaiku od stakla i kamena, površine 1.248 kvadrata, što će ovu kupolu činiti najvećom u pravoslavnim hramovima urađenu u mozaiku. U uređenje ove svetinje, ruska kompanija "Gaspromnjeft" uložila je najpre 4 miliona evra, a zatim još šest prošle godine.

SPC se za svečanost povodom završetaka radova na hramu i svetosavskom platou priprema kao za prvorazrednu ove godine, i u planu je da njoj prisustvuje i delegacija Ruske pravoslavne crkve, s obzirom na to da se na hram gleda i kao na simbol duhovnog jedinstva i istorijskih veza srpskog i ruskog naroda.

OSNOV JE REZOLUCIJA 1244

PO pitanju Kosova i Metohije, kako je Putin informisao srpskog predsednika u Sočiju, Kremlj nije promenio poziciju:

- Osnov za njegovo rešavanje treba da bude rezolucija Saveta bezbednosti UN 1244. Rusija se zalaže za poštovanje suvereniteta i celovitosti Srbije i adekvatno poštovanje prava svih etničkih grupa.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.