SASTAJE SE REPUBLIČKA IZBORNA KOMISIJA: Biće poznati svi ROKOVI za izbore
Ilustracija, Foto: Nebojša Mandić

DUGO IH NIJE BILO

SASTAJE SE REPUBLIČKA IZBORNA KOMISIJA: Biće poznati svi ROKOVI za izbore

Za predaju liste potrebno je, inače, 10.000 overenih potpisa građana

Objavljeno:

Republička izborna komisija sastaje se jutros, u 8 sati, prvi put od uvođenja vanrednog stanja, koje je zbog epidemije korona virusa bilo na snazi od 16. marta do 6. maja uveče.

RIK bi, kako se očekuje, trebalo da utvrdi novi Rokovnik za vršenje izbornih radnji u postupku izbora za narodne poslanike, za izbore zakazane za 21. juni.

Od raspisivanja izbora, 4. marta, do 16. marta, kada je uvedeno vanredno stanje i prekinute sve izborne radnje, proglašeno je devet izbornih lista, dok je po ukidanju vanrednog stanja i Pokret slobodnih građana Sergeja Trifunovića odlučio da učestvuje na izborima.

Dosta je bilo od danas počinje da prikuplja potpise za izlazak na izbore, a konačnu odluku o učešću na izborima doneće nakon prikupljenih potpisa.

Prva je listu predala SNS, sa svojim koalicionim partnerima, "Aleksandar Vučić - za našu decu", a za njim i koalicija SPS-JS "Ivica Dačić - Socijalistička partija Srbije (SPS), Jedinstvena Srbija (JS) - Dragan Marković Palma".

Treća proglašena lista bila je "Dr Vojislav Šešelj - SRS", a zatim lista Saveza vojvođanskih Mađara Ištvana Pastora.

Predate su i proglašene liste "Aleksandar Šapić - Pobeda za Srbiju", "Za kraljevinu Srbiju (Pokret obnove Kraljevine Srbije, Monarhistički front) - Žika Gojković", Ujedinjena demokratska Srbija (Vojvođanski front, Srbija 21, Liga socijaldemokrata Vojvodine, Stranka moderne Srbije, Građanski demokratski forum, DSHV, Demokratski blok, Zajedno za Vojvodinu, Unija Rumuna Srbije, Vojvođanska partija, Crnogorska partija).

Takođe, na izborlnim listiću naći će se i lista "Milica Đurđević Stamenkovski - Srpska stranka Zavetnici", kao i lista "Akademik Muamer Zukorlić - Samo pravo - Stranka pravde i pomirenja (SPP) - Demokratska partija Makedonaca (DPM)".

Izlazak na izbore i pre vanrednog stanja najavili su Pokret Metla čija je okosnica DS S, Nova stranka, LDP, kao i Pokret "1 od 5 miliona", ali oni još uvek nisu predali potpise.

Za predaju liste potrebno je, inače, 10.000 overenih potpisa građana.

Osim parlamentarnih, biće održani i pokrajinski i lokalni izbori u najvećem broju gradova i opština.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.