DAČIĆEVE REČI ODJEKUJU PLANETOM: Podsetio je sve na VELIKO ZLO koje je zamalo UNIŠTILO SVET
Ivica Dačić, Foto: EPA/ KOCA SULEJMANOVIC

bez relatizovanja

DAČIĆEVE REČI ODJEKUJU PLANETOM: Podsetio je sve na VELIKO ZLO koje je zamalo UNIŠTILO SVET

Na skupu su učestvovali predstavnici 80 država

Objavljeno:

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas, povodom 75. godišnjice završetka Drugog svetskog rata i pobede nad fašizmom, da se ne sme dozvoliti relativizacija žrtava i događaja iz najrazornijeg sukoba u istoriji čovečanstva.

Kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, Dačić je danas učestvovao na neformalnom sastanku Saveta bezbednosti UN koji je putem video konferencije održan na visokom nivou pod nazivom "75 godina od završetka Drugog svetskog rata na evropskom tlu - naučene lekcije za sprečavanje budućih katastrofa, odgovornost Saveta bezbednosti UN".

Na skupu, održanom na inicijativu Estonije a koji su otvorili visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel i zamenica generalnog sekretara UN Rozmari di Karlo, učestvovali su predstavnici 80 država, među njima 45 ministara spoljnih poslova.

Na početku govora, Dačić je podsetio na razmere patnje i stradanja koje je Drugi svetski rat doneo tadašnjoj Jugoslaviji, koja se po broju žrtava u odnosu na broj stanovnika našla na trećem mestu u svetu, ukazao na milion i sedamsto hiljada izgubljenih života u tadašnjoj Jugoslaviji, a da su ubedljivo najveću žrtvu podneli upravo Srbi.

"U četiri ratne godine pokušano je sistematsko istrebljenje pripadnika mog naroda i nad njima su činjeni najgnusniji zločini. Podsetiću na logore smrti u tadašnjoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, savezniku fašističke Nemačke, u kojima su na najokrutniji način mučeni i ubijani Srbi, Jevreji i Romi. Ipak, iz velike patnje i stradanja rodilo se i veliko herojstvo, a pripadnici srpskog naroda, zajedno sa državama saveznicima, uspeli su da se odupru i pobede okupatora i time sebe upišu zlatnim slovima u istoriju čovečanstva, a svoje potomke zaduže da neguju sećanje na ovo veliko stradanje, ali i na veliku pobedu", istakao je Dačić.

On je, međutim, ukazao i da danas, nažalost, postoje tendencije da se ta pobeda umanji, da se njen značaj relativizuje unošenjem novih tumačenja, pa čak i da se zločini dovedu u pitanje, što je, naglasio je, neprihvatljivo, pre svega zbog ogromnih žrtava.

"S ponosom ističemo da je tadašnja Jugoslavija aktivno učestvovala u osnivanju Ujedinjenih nacija i bila među prvih pedeset zemalja potpisnica Povelje UN. Republika Srbija u svakoj prilici ističe da su Ujedinjene nacije danas jednako neophodne kao i u vremenu kada su formirane i da njihova relevantnost ne sme biti dovedena u pitanje. Ipak, svedoci smo povremenih pribegavanja jednostranim merama i akcijama koje podrivaju i dovode u pitanje efikasnost multilateralizma i međunarodnih mehanizama saradnje", rekao je još šef srpske diplomatije.

On je podsetio i da je, nažalost, upravo Srbija sama osetila pogubnost takvog pristupa.

"Podsetiću vas da je odluka o upotrebi oružane sile i agresija na SR Jugoslaviju 1999. godine izvržena bez saglasnosti Saveta bezbednosti UN, čime ne samo da su povređena suverena prava naše zemlje, već je i podriven autoritet Saveta bezbednosti i ozbiljno ugrožena njegova primarna funkcija", rekao je Dačić.

Ukazao je i da je posle toga, "jednostranim aktom kojim su privremene institucije u Prištini proglasile nezavisnost tzv. Kosova, prekršena rezolucija SB UN 1244 i ozbiljno ugrožena stabilnost Republike Srbije, ali i čitavog regiona".

Dačić je dodao da je Srbija u potpunosti posvećena iznalaženju kompromisnog rešenja za pitanjeKosova i Metohije i da bi u procesu dijaloga sa Prištinom, upravo UN Savet bezbednosti trebalo da imaju završnu reč.

Na kraju govora, ministar spoljnih poslova Srbije naglasio je da kao predstavnik države i naroda koji je podneo ogromna stradanja i žrtve u borbi protiv nacizma i fašizma tokom Drugog svetskog rata, želi da poruči da svi imaju moralnu obavezu da čuvaju sećanje na pouke ovog najrazornijeg sukoba u novijoj istoriji, kao i da se zajednički suprotstave bilo kakvom pokušaju relativizacije događaja iz Drugog svetskog rata.

"Samo uz pomoć naučenih lekcija iz gorke prošlosti možemo izgraditi novu, svetliju viziju budućnosti zasnovane na zajedničkim vrednostima slobode, saradnje, razumevanja, tolerancije i poštovanja različitosti", zaključio je Dačić.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencija)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.