TANJA FAJON: Spustite tenzije i fokusirajte se na izbore
ilustracija, Foto: Beta / Miloš Miškov

upozorili

TANJA FAJON: Spustite tenzije i fokusirajte se na izbore

Restrikcije uvedene zbog COVID19 ograničile normalne uslove za odvijanje izborne kampanje

Objavljeno:

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik i šefica Delegacije za saradnju sa Srbijom Tanja Fajon pozvali su na spuštanje tenzija među strankama i u medijima u Srbiji.

U zajedničkom saopštenju oni ukazuju da u demokrstkom društvu "nema mesta nasilju" i pozivaju sve političke snage da se u okvirima fer kampanje angažuju u izbornom procesu.

"Nakon ukidanja vanrednog stanja u državi uvedenog zbog COVID19, više nego ikada je važno da sve političke stranke i građani imaju puno poverenje u integritet izbornog procesa. Niko ne bi trebalo da bude izložen nepotrebnom riziku tokom političke kampanje i glasanja - stoji u saopštenju Bilčika i Fajonove.

Oni dodaju da su restrikcije uvedene zbog COVID19 ograničile normalne uslove za odvijanje izborne kampanje i da je u takvoj situaciji uloga medija važnija nego ikada.

- U tom pogledu, promene u oblasti medija, uloge i regulacije javinih servisa su ključne za uspešan izborni proces - navodi se u zajedničkom saopštenju.

Vladimir Bilčik i Tanja Fajon kažu da su vrlo zabrinuti zbog polarizacije medijskog okruženjanu Srbiji i ”upotrebe medija za političke i lične napade i eskalaciju tenzija”.

”Odgovornost je svih političara da izbegavaju zapaljivi govor, da se suprotstave govoru mržnje i da izbegavaju da podstiču društvene podele tako što će da poštuju svoje političe protivnike i neće dovoditi javnost u zabludu dezinformacijama u medijima pre, za vreme i posle izborne kampanje," naveli su Fajonova i Bilčik.

Oni pozivaju sve aktere da se fokusiraju na proevropske politike koje su u duhu demokratskog društva i koje promovišu razvoj zemlje i prosperitet srpskog naroda.

Poslanici Evropskog parlamenta kroz zaijedničko saopštenje pozvali su medije u Srbiji da objektivno i profesionalno izveštavaju u interesu građana.

Istovremneo, građane i sve političke snage pozivaju da se uključe u izborni proces, kako bi se osigurala najšira moguća zastupljenost i promocija različitih ideja kojima se vraćaju pluralizamu i jačaju demokratiju.

“I dalje pažljivo pratimo uslove za održavanje parlamentarnih izbora i očekujemo da vlasti u potpunosti primene sve obaveze koje su preuzeli tokom tri kruga Interpartijskog dijaloga,” naveli su Fajonova i Bilčik.

Oni zaključuju da je Vlada u Beogradu preduzela neke pozitivene mera, ali i dodaju da je dalji napredak neophodan.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencija)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.