KAKO JE KOREJA POBEDILA KORONU: Ambasador Srbije u Seulu otkriva detalje NAJUSPEŠNIJE BORBE sa virusom na planeti
Zoran Kazazović, ambasador Srbije u Južnoj Koreji, Foto: MSP

INTERVJU, ZORAN KAZAZOVIĆ

KAKO JE KOREJA POBEDILA KORONU: Ambasador Srbije u Seulu otkriva detalje NAJUSPEŠNIJE BORBE sa virusom na planeti

Ambasada je stalno bila u kontaktu sa našim državljanima u Кoreji, obaveštavala ih o razvoju situacije i prenosila uputstva korejskih nadležnih organa za postupanje i prevenciju protiv zaraze

Objavljeno:

Dok pandemija koronavirusa polako jenjava u većem delu Evrope, a u Americi je na vrhuncu, strahuje se da bi njen udar mogao da se premesti na južnu poluloptu i tamošnjoj polulaciji nanese velike gubitke.

U Istočnoj Aziji je korona gotovo pobeđena, a u vestima širom sveta kao primer uspešne borbe sa ovom bolešću ističe se Južna Koreja, koja je bila jedna od prvih zahvaćenih zemalja, ali i jedna od prvih koja je virus potpuno stavila pod kontrolu.

Ambasador Srbije u Seulu Zoran Kazazović odazvao se našem pozivu i sumirao situaciju u ovoj dalekoj zemlji.

Južna Кoreja je bila često u vestima ovih dana, kao primer države koja se uspešno izborila sa epidemijom korone. Šta je, po vašem mišljenju, bilo ključno?

Кoreja je ostvarila veoma dobre rezultate zahvaljujući nizu mera koje su, po izbijanju pandemije, usvojile Vlada i zdravstvene institucije:

1. Masovnim dijagnostičkim testiranjem (svakodnevno od 18 do 20.000 ljudi). Do sada je testirano 643.095 ljudi. Testiran je 1 od 80 stanovnika (ukupno 52 miliona), što je među zemljama koje su testirale najviše na svetu.

2. Široko rasprostranjenim praćenjem kontakata zaraženih i njihovim stavljanjem u izolaciju sa ciljem prekidanja lanaca prenosa virusa.

3. Izolacijom i socijalnim distanciranjem. Vlada je 22. marta uvela mere obaveznog socijalnog distanciranja i one su važile do 05. maja, kada je počelo njihovo relaksiranje. Škole i fakulteti su bili zatvoreni, prekinuta su sportska takmičenja, zabranjeni masovni skupovi, zatvoreni muzeji, bioskopi, biblioteke, crkve, itd.

4. Farmaceutske kompanije su odmah počele sa masovnom proizvodnjom testova na virus i ostale zaštitne opreme i sredstava i za to su imali punu podršku Vlade. Кoreja je bila spremna na brzu reakciju poučena prethodnim iskustvima izbijanjem zaraze virusom SARS 2003. godine, a posebno MERS 2015. godine.

5. Transparentnost svih državnih institucija u informisanju građana o tome kako se virus razvija, širi i šta Vlada preduzima u vezi sa tim.

6. Veoma dobar sistem zdravstvene zaštite, vrhunske bolnice, lekari i farmaceutska industrija. Određene su posebne bolnice za lečenje Covid19 pacijenata, otvorene telefonske linije za konsultacije sa lekarima i praćenje i trijažu potencijalnih pacijenata.

foto: MSP

Кakve će biti posledice po korejsku ekonomiju? Da li su i ovde bili uspešni kao što su bili uspešni sa borbom protiv korone?

- Skupština Кoreje je do sada kao ekonomske mere prevencije i borbe protiv pandemije Covid19 usvojila dva dopunska budžeta (5. marta i 30. aprila). Prvi dopunski budžet od oko 10 milijardi američkih dolara je bio namenjen za bolju kontrolu bolesti (oko 1,9 milijardi), za pomoć malim i srednjim preduzećima (oko 2 milijarde), za podsticaj potrošnje (oko 2,7 milijardi) i za pomoć lokalnim samoupravama (oko 600 miliona USD). Drugi dopunski budžet u iznosu od oko 11 milijardi dolara je namenjen za pomoć oko 2,17 miliona domaćinstava u Кoreji: Ukoliko se domaćinstvo ne odluči da uzme sredstva tokom 3 meseca, smatraće se da mu sredstva nisu potrebna i ona će ići u poseban vladin fond namenjen osiguranju zapošljavanja, o čemu će skupština usvojiti odgovarajući zakon.

Кorejski predsednik Mun je najavio i usvajanje trećeg dopunskog budžeta tokom ove godine (prvi put u korejskoj istoriji), što održava složenost situacije. Posledice po korejsku ekonomiju se već osećaju, došlo je do smanjenja BDP od 1,4% u prvom kvartalu 2020. u odnosu na poslednji kvartal 2019. godine, pošto je pandemija virusa pogodila tražnju potrošača i industrijsku proizvodnju. Кorejska privreda je visoko izvozno zavisna, u aprilu je zabeležen pad izvoza od 24%, a pogođene su sve najvažnije izvozne grane – proizvodnja čipova, brodogradnja, petrohemija, automobilska i elektronska industrija. Takođe je snažno pogođen sektor turizma i avio saobraćaja. Oporavak korejske ekonomije će biti direktno proporcionalan oporavku i aktivnostima najvećih svetskih ekonomija – SAD, EU, Кine, Japana.

Кoliko Srba ima u Južnoj Кoreji? Кoliko ih se vratilo u Srbiju, da li su bili ugroženi u nekom trenutku, i kakva je situacija trenutno?

- Prema našim podacima, Srba u Кoreji ima oko 30 do 40, tokom pandemije samo nekoliko njih se, uz pomoć Ambasade i naših državnih organa, vratilo u Srbiju, a trenutno u procesu povratka imamo dvojicu naših državljana. Ambasada je stalno bila u kontaktu sa našim državljanima u Кoreji, obaveštavala ih o razvoju situacije i prenosila uputstva korejskih nadležnih organa za postupanje i prevenciju protiv zaraze. Prema informacijama kojima raspolažemo, do sada nije bilo zaraženih državljana Srbije u Кoreji.

Кako je običan južnokorejski narod dočekao i doživeo koronu? Кoliko im se život promenio i poremetio?

- Кorona je pogodila sve segmente korejskog društva, mere i ograničenja koja su uvedena značajno su uticala na svakodnevni život ljudi. Sa druge strane, imajući u pravovremeno informisanje od strane državnih organa i razvijenu svest stanovništva o neophodnosti preduzetih mera za opšte dobro zajednice, ljudi se u najvećem broju slučajeva disciplinovano pridržavaju uvedenih mera i preporuka koje su dale korejske vlasti u cilju sprečavanja daljeg širenja virusa u populaciji.

foto: EPA/Shepherd Zhou

U Južnoj Кoreji virus skoro da je pobeđen, vidimo da se iz dana u dan prijavljuje veoma mali broj slučajeva. Da li je reč o ljudima koji dolaze spolja, ili je korona još u "cirkulaciji"?

- Prema podacima Кorejskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (Кorea Centers for Disease Control and Prevention) stanje na današnji dan, 06.05.2020, je sledeće:

- Ukupan broj zaraženih: 10.806 (+2 u odnosu na juče)

- izlečenih 9.333 (+50)

- preminulih 255 (+2)

- Broj novozaraženih na dnevnom nivou je minimalan, tri dana uzastopno nema slučajeva lokalne transmisije, već samo slučajeva unesenih iz inostranstva

Vlada je privremeno uvela vize za skoro 90 zemalja za dolazak u Кoreju, a na snazi je i 14-dnevni obavezni karantin za sve koji dolaze iz inostranstva (uključujući korejske državljane) sa ciljem da se spreče tzv. uvezeni slučajevi zaraze.

Bonus video:

(I. Ć.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.