POČELO JE POPUŠTANJE MERA U GRČKOJ, ALI OVO LETO ĆE BITI DRUGAČIJE OD SVIH: Ambasador Srbije u Atini o koroni
Dušan Spasojević, ambasador Grčke, Foto: Printscreen

INTERVJU, DUŠAN SPASOJEVIĆ

POČELO JE POPUŠTANJE MERA U GRČKOJ, ALI OVO LETO ĆE BITI DRUGAČIJE OD SVIH: Ambasador Srbije u Atini o koroni

Od početka krize srpska ambasada u Atini i naši konzulati širom Grčke - od Volosa, preko Кefalonije i Кrfa, do Soluna – 24 sata dnevno stoje na raspolaganju srpskim državljanima koji su se zatekli u Grčkoj....

Objavljeno:

Pandemija koronavirusa je za kratko vreme paralisala ceo svet. Prema zvaničnim podacima (8. maj 2020.) zaraženo je skoro 4 miliona ljudi, a umrlo je 270.000. Region Balkana je, na našu sreću, prošao bolje nego ostatak sveta, naročito Zapadna Evropa i Sjedinjene Američke Države.

Jednu od najboljih situacija sa epidemijom ima Grčka, u kojoj je svega oko 2.700 zaraženih, uz 148 smrtnih slučajeva.

Međutim, Grci imaju veliki problem sa ekonomijom, koja je mnogo zavisna od turizma (21 odsto grčke ekonomije otpada na ovu granu).

Zato Grci željno iščekuju kraj pandemije i povratak turista, kako bi se ekonomija što pre oporavila, a i mnogi Srbi željno iščekuju razvoj situacije i vesti o merama grčke vlade i eventualnom otvaranju plaža i uslovima pod kojima će ovog leta moći da se ide na letovanje u ovu bratsku zemlju.

O svemu ovome za Espreso govori Dušan Spasojević, ambasador Srbije u Grčkoj.

Grčka se relativno uspešno izborila sa koronom. Broj zaraženih je sve manji, može se reći da je kriza skoro prošla. Šta su Grci dobro uradili u odgovoru na epidemiju?

- Ono što je Grčka uradila, a dalo je najbolji rezultat, jeste da je na vreme, odnosno veoma rano primenila mere ograničavanja kretanja i zatvaranja svih mesta okupljanja. Još 11. marta su zatvorene škole i sva mesta masovnijeg okupljanja, zatim tržni centri, prodavnice i restorani. Pošto je reakcija bila efikasna i brza, ona je doprinela sprečavanju masovnog širenja virusa. Sve mere su bile odlično organizovane, a građani su ih se u velikoj meri pridržavali, pa nije došlo do velikog pritiska na zdravstvene ustanove, koje zbog desetogodišnje finansijsko-ekonomske krize nisu bile u najboljem stanju na početku epdidemije. Država, ali i grčke kompanije i fondacije - u vidu humanitarne pomoći, su se fokusirali na popravljanje situacije u javnom zdravstvenom sektoru, koji je sada mnogo bolje opremljen nego na početku epidemije za borbu potiv zaraze korona virusom. Svakodnevno informisanje od strane eksperata umirilo je građane i institucije su zadobile njihovo poverenje.

Кakva je situacija sa državljanjima Srbije koji žive u Grčkoj? Кoliko ih se vratilo u Srbiju od početka krize, da li je bilo zaraženih među našima?

- Od početka krize srpska ambasada u Atini i naši konzulati širom Grčke - od Volosa, preko Кefalonije i Кrfa, do Soluna – 24 sata dnevno stoje na raspolaganju srpskim državljanima koji su se zatekli u Grčkoj. Ono što je svakako najvažnije jeste da nemamo informaciju da je neko od naših državljana u Grčkoj bio ili da je trenutno zaražen korona virusom. Od zatvaranja granica, kada je počeo povratak u Srbiju, uz naše posredovanje, ukupno se u zemlju vratilo stotinak srpskih državljana, što avionom i autobusom o trošku države, ali i sopstvenim automobilima. U petak bi put Srbije trebalo da krene još jedna grupa srpskih građana. Sa druge strane, izvestan broj naših državljana odlučio se da produži svoj boravak u Grčkoj.

Pitanje koje mnoge u Srbiji interesuje: kakva je trenutno situacija sa mogućnošću letovanja u Grčkoj ove godine? Šta se dešava sa ublažavanjem mera, koji su planovi i moguće opcije? Кada će plaže biti otvorene, šta će Srbima koji to žele biti potrebno da letuju u Grčkoj, testovi, dokumenti, uverenja...? - Od 4. maja, Grčka je postepeno otpočela sa popuštanjem mera, procesom koji je predviđen da se odvija u sedam faza. Trenutno, vlasti rade na pronalaženju zajedničkog, evropskog rešenja za turistička putovanja, ali postoji mogućnost i bilateralnih dogovora sa pojedinim državama u bližem okruženju Grčke. Premijer Micotakis je najavio da će Grčka biti spremna da od 1. jula otpočne turističku sezonu, napomenuvši pritom da će poslednju reč imati zdravstvene vlasti. Svakako će neka vrsta testiranja morati da postoji, a najavljeno je i da će biti smanjen kapacitet plaža i plažnih barova, da bi se obezbedila socijalna distanca. U svakom slučaju, prema izjavama premijera i ministra turizma, ovo leto će biti znatno drugačije od onih na koje smo navikli.

Кakvo je raspoloženje među "običnim" Grcima?

- Grci su ozbiljno shvatili upozorenja i mere nadležnih organa i u najvećem broju su ih se pridržavali. Pokazan je visok stepen poverenja u državu, a glavni epidemiolog, doktor Sotiris Ciodras uživa poverenje skoro 90 odsto građana. Ljudi su se privikli na mere socijalnog distanciranja, maske se uglavnom nose, nije bilo nestašica niti većih gužvi. Sve u svemu, ponašanje naroda je disciplinovano, što je umnogome pomoglo da Grčka, naročito imajući u vidu starosnu strukturu stanovništva, ima relativno mali broj obolelih.

Bonus video:

(J. J.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.