MINISTRI VLADE SRBIJE O TEORIJAMA ZAVERE: Dačić: Ako izbace vakcinu, JEDNO MOGU DA VAM GARANTUJEM
Branko Ružić, ministar i potpredsednik SPS-a, poručuje da se slaže sa stavom Ivice Dačića, Foto: Espreso/Beta/Ognjen Stevanović

KONAČNO

MINISTRI VLADE SRBIJE O TEORIJAMA ZAVERE: Dačić: Ako izbace vakcinu, JEDNO MOGU DA VAM GARANTUJEM

Branko Ružić, ministar i potpredsednik SPS-a, poručuje da se slaže sa stavom Ivice Dačića

Objavljeno:

Bez obzira na to što vakcina protiv novog koronavirusa još nije napravljena, ista je nedeljama razlog mnogobrojnih sukoba kako na svetskoj sceni tako i u Srbiji.

Stav o vakcini izneo je i šef diplomatije Ivica Dačić, koji smatra da je nemoguće da se vakcina protiv koronavirusa pojavi za tako kratko vreme kao što je septembar, kako se najavljuje.

- Ako neko izbaci vakcinu u septembru, ja mogu da vam garantujem da je to smišljeno mnogo ranije. Nemoguće je to za tako kratko vreme - rekao je on za „Prvu“ i istakao da nisu u pitanju teorije zavere, nego život.

- Nisam protiv vakcinacije, ja sam protiv politizacije cele priče. Ja ću se vakcinisati kada vakcina bude međunarodno verifikovana - kazao je Dačić.

Branko Ružić, ministar i potpredsednik SPS-a, poručuje da se slaže sa stavom Ivice Dačića.

foto: Beta / Marko Rupena

- Postoji više faza izrade vakcine, moraju se razumeti karakteristike virusa u domaćinu, takođe se mora dokazati u pretkliničkom testiranju da su vakcine bezbedne i da mogu da aktiviraju prave delove imunološkog sistema u organizmu, a čitav taj proces zahteva oko 18 meseci rada. Ovo svakako nisam rekao ja jer sam laik za taj domen, već je navela Svetska zdravstvena organizacija u drugoj polovini februara ove godine, i verujem u to jer se radi o kredibilnom izvoru - kazao je on za „Alo!“ i dodao:

- Takođe, nisam protiv vakcinacije, i vakcinisaću se kada vakcina protiv kovida-19 bude međunarodno verifikovana. Ovo opet nisam rekao ja nego ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, i slažem se s tim stavom. Kao što vidite, Dačić je bio u pravu i u vezi s rokom za izradu vakcine, ali i u vezi sa onim što se kroz istoriju događalo i događa zarad finansijskih interesa farmaceutske, vojne i ostalih industrija. Najvažnije je ne politizovati ovakve teme, shvatiti da nema mesta teorijama zavere, ali i ne zatvarati oči pred raznim globalnim kretanjima i „poslovnim poduhvatima“ kojima je prevashodni cilj profit, a tek onda javno zdravlje - poručio je Ružić.

- Uvek je lakše sebi objasniti određena stanja i situacije teorijama zavere. Plodno tle su ovakve situacije gde ceo svet ne zna sve, ili ne zna dovoljno o samom virusu. Naravno da ću se vakcinisati. Uvek sam za vakcine. Takođe, mi smo male mrvice u odnosima velikih, i naša energija je bila i treba da bude usmerena na to da sačuvamo naš narod. I to je jedino o čemu mislim. A da će priča s kovidom-19 trajati, hoće, i da će se posledice tek osetiti - u smislu tektonskih poremećaja u globalnim odnosima, političkim i ekonomskim, hoće - rekla je ona kada smo je upitali da li će se vakcinisati i kakav je njen stav o teorijama zavere.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Alo.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.