SAD I EU ŠTO PRE SRBIJI DA PONUDE KONKRETNE OPCIJE ZA UBRZANU INTEGRACIJU SA ZAPADOM! General Hodžis upozorava
EU, ilustracija, Foto: Zorana Jevtić

stav

SAD I EU ŠTO PRE SRBIJI DA PONUDE KONKRETNE OPCIJE ZA UBRZANU INTEGRACIJU SA ZAPADOM! General Hodžis upozorava

Hodžis i stručnjak za Evropu na Univerzitetu Džons Hopkins Danijel Hamilton saglasni su da je evroatlantska integracija najbolja je strateška opcija za sve zemlje Zapadnog Balkana...

Objavljeno:

Bivši glavnokomandujući američkih snaga u Evropi, general Franklin Ben Hodžis upozorava da bi SAD i Evropska unija trebalo ubrzo da ponude Srbiji konkretne opcije za ubrzanu integraciju sa Zapadom, inače će, kaže, vakuum koji se sve više širi popuniti Kina i Rusija.

Hodžis i stručnjak za Evropu na Univerzitetu Džons Hopkins Danijel Hamilton saglasni su da je evroatlantska integracija najbolja je strateška opcija za sve zemlje Zapadnog Balkana, a posebno za Srbiju.

Hamilton za Glas Amerike kaže da ulazak u Uniju pre svega pruža koherentnu, kolektivnu bezbednosnu i diplomatsku prednost, a bitan je i za ekonomsku budućnost Srbije.

On navodi da Evropska unija pruža "sto puta veću materijalnu podršku Srbiji od one koju pružaju i Kina i Rusija", a da je saradnja Srbije s Kinom vezana isključivo za pitanje Kosova, jer ta zemlja ne podržava nezavisnost Kosova i njen glas u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija može da bude presudan.

Tvrdi i da su investicije Kine kao i drugi oblici ekonomske saradnje sa Srbijom minimalni, "uprkos medijskim i političkim preterivanjima na tu temu.

"Kontraproduktivna je i sporost Brisela, ali i SAD u informisanju o količini i kvalitetu dugogodišnje sistematske finansijske i druge podrške regionu. Srbija verovatno nije uopšte upoznata sa obimom uloženih Zapadnih sredstava proteklih godina", kaže Hamilton.

Hodžis posebno ističe da će, ako SAD i Evropska unija ubrzo ne ponude konkretne opcije za ubrzanu integraciju sa Zapadom, vakuum koji se sve više širi popuniti Kina i Rusija.

On se založio za jače usklađivanje napora SAD i EU radi sticanja adekvatnih uslova za nastavak pregovora Beograda i Prištine i ponavlja stav da je neophodno ukloniti sve faktore pritiska na srpskog i kosovskog lidera, koji nastoje da utvrde konačan sporazum.

- Reč je o otvaranju prostora u kojem bi obojica bila oslobođena od neprekidnog pritiska spoljnjih faktora i različitih unutrašnjih grupa i ličnosti, uključujući crkvene zvaničnike. Pri tom je sasvim jasno da Kremlj ne želi postizanje bilo kakvog dogovora, niti uopšte bilo kakvog rešenja, koje bi dve strane mogle da postignu samostalno, smatra Hodžis.

Hodžis takođe ističe da bi puna saradnja između SAD i EU na tom poslu pre svega zaustavila, kako kaže, nastojanja Moskve i Pekinga da spreče stabilizovanje ne samo Srbije i Kosova pojedinačno, već i šireg regiona Zapadnog Bakana.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.