SRPSKA MINISTARKA JE UPRAVO OTKRILA MNOGO BITAN PODATAK: Ovo su baš DOBRE VESTI za Srbiju!
Jadranka Joksimović, Foto: Beta/Miloš Miškov

pomoć eu

SRPSKA MINISTARKA JE UPRAVO OTKRILA MNOGO BITAN PODATAK: Ovo su baš DOBRE VESTI za Srbiju!

Na konferenciji je okvirno predstavljena Komunikacija Evropske komisije , sačinjena s ciljem doprinosa i podrške Komisije Zapadnom Balkanu

Objavljeno:

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović je, u susret predstojećem video Samitu lidera ZB i EU, učestvovala na video konferenciji ministara spoljnih i evropskih poslova Zapadnog Balkana i evropskog komesara za susedsku politiku i proširenje Olivera Varheija.

Na konferenciji je okvirno predstavljena Komunikacija Evropske komisije (EK), sačinjena s ciljem doprinosa i podrške Komisije Zapadnom Balkanu u rešavanju posledica Kovid-19 i socio-ekonomskom oporavku regiona nakon pandemije, a koja će biti važan deo agende video Samita EU-ZB 6. maja 2020. godine.

Tom prilikom, komesar Varheji je predstavio pozicije i planove EK uoči EU-ZB sastanka na najvišem nivou, naglasivši da uprkos novonastaloj krizi, ZB ostaje u fokusu EU. On je istakao da se navedenom Komunikacijom ukazuje na finansijsku pomoć koju je EU namenila zapadnobalkanskim partnerima, a koja sveukupno iznosi 3.3 milijarde evra. Takođe, istakao je da će EU nastaviti da izdvaja značajna sredstva koja nisu deo sadašnjeg finasijskog paketa, i da će fokus EU biti na dugoročnim planovima pomoći regionu ZB, pre svega kroz Ekonomski razvojni i investicioni plan koji će biti predstavljen na jesen. Istovremeno, komesar je najavio inicijativu za povećanje grantova Zapadnom Balkanu, a ne samo kreditnih linija, posebno za regionalne infrastrukturne projekte iz oblasti transevropskih mreža (energetika, transport, digitalna mreža i zelena agenda).

Joksimović je istakla da je nastala kriza bila svojevrstan „momenat istine“ za EU i region i konstatovala da je u celini gledano test kredibilnog partnerstva i solidarnosti položen. Ona je navela da su dosadašnja ulaganja i namera EU da pomogne i podrži oporavak nakon pandemije, od velike važnosti za podsticanje kratkoročnog i dugoročnog oporavka kako Srbije, tako i čitavog regiona, ali i značajan podstrek reformskom procesu i približavanju regiona EU. Govoreći o Samitu lidera ZB-EU, Joksimović je izrazila očekivanje da će predstojeći Samit biti prilika da EU pošalje jasnu političku poruku konkretne podrške regionu, ali i prilika da se valorizuje ostvareni napredak i potvrdi evropska budućnost regiona i napravi lista prioriteta za podršku regionu putem najavljenog Ekonomskog i investicionog plana EU. Ona je, takođe, naglasila da je Srbija zahvaljujući odgovornom pristupu ekonomskim i političkim reformama tokom prethodnih godina pokazala da je dorasla globalnom izazovu kakav je Kovid-19, i da nastavlja sa reformskim procesom uz podršku naših evropskih partnera i zahvaljujući opštoj saglasnosti EK da Srbija i region treba da budu uključeni u sve važnije inicijative i projekte. Ministarka je ukazala da je Srbija tokom krize ponudila pomoć gotovo svim partnerima u regionu, a da je značajno pomogla i teško pogođenoj Italiji kao državi članici EU. U tom smislu, Samit će ujedno biti prilika da se istakne zajednička spremnost da unapređujemo saradnju po svim ključnim pitanjima, rekla je Joksimović. Ona je izrazila posebnu zahvalnost komesaru Varheiju na spremnosti da se lično angažuje i promptno reaguje na molbu Srbije i regiona tokom krize da se prenamene neutrošena sredstva iz nacionalnih IPA fondova.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.