EU JE UZ SRBIJU OD PRVOG DANA U OVOJ BORBI PROTIV KORONE! Fabrici posao poruku iz Srbije
Sem Fabrici, Foto: printscreen RTV Pink

zajednička borba

EU JE UZ SRBIJU OD PRVOG DANA U OVOJ BORBI PROTIV KORONE! Fabrici posao poruku iz Srbije

Fabrici je poručio da je ceo svet pogođen ovim virusom...

Objavljeno:

Danas je dobar dan, dan solidarnosti i saradnje, poručio je šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, prilikom primopredaje dodatne medicinske opreme koju našoj zemlji, za borbu protiv Kovida 19, doniraju Norveška i Unija.

Farbici je ukazao da nije samo Srbija pogođena virusom korona, već cela Evropa i svet, te da su svi odlučni da se bore i da sarađuju u borbi protiv Kovida 19.

- EU je uz Srbiju od prvog dana u ovoj borbi, istakao je Fabrici i podsetio da je prvi ugovor potpisan sa Srbijom još 20. marta, a po kojem je EU pokrila troškove transporta više kargo aviona, do danas njih 12, koji su dopremili 500 tona opreme.

Takođe, podsetio je da je 3. aprila , zajedno sa UNOPS-om, potpisao sa ministarkom Jadrankom Joksimović, ugovor vredan 4,9 miliona evra, za pokrivanje transportnih troškova, ali i za nabavku preko potrebne medicinske opreme širom sveta.

- Naša donacija se nije odnosila samo na respiratore već i na drugo. Podrazumevala je 130 trijažnih kontejnera koji su širom Srbije postavljeni ispred bolnica, zatim maske, beskontaktni toplomeri, reagensi… Sve je to dolazilo u aprilu i dolaziće tokom maja, rekao je Fabrici.

On je ukazao da pandemija nije pod stres stavila samo zdravstvene sisteme, već i privrede, te da se zato razgovara sa predstavnicima vlada i evropskim institucijama kako da se pomogne oporavak pridvrede i normalizaciji stanja.

Fabrici je istakao da je juče, u okviru priprema za sastanak lidera Zapadnog Balkana i EU, Evropska komisija predstavila znajčajan paket finansijske pomoći od 3,3 milijarde evra, u vidu donacija i pomoći ne samo zdravstvu, već i oporavku ekonomije, u saradnji sa EIB.

Dodao je da je predsednica EK Ursula fon der Lajen istakla da EU ima posebnu obavezu prema zemljama Zapadnog Balkana, s obzirom da je njihova budućnost usmerena na EU, te se stoga prema tim zemljama mora pokazati poseban vid solidarnosti i saradnje.

“Hvala predsedniku Vučiću na rečim zahvalnost, za sav posao koji EU radi ovde, kao i UNOPS-u, ali i Norveškoj, koja je deo velike evropske porodice”, rekao je Fabrici.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencija)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.