BRNABIĆ: EPIDEMIOLOŠKA STUDIJA OD 4. MAJA! U toku je prva sednica Skupštine od početka vanrednog stanja
Sednica Skupštine Srbije, Foto: Printscreen/Youtube

DETALJI

BRNABIĆ: EPIDEMIOLOŠKA STUDIJA OD 4. MAJA! U toku je prva sednica Skupštine od početka vanrednog stanja

Na sednicu su došli premijerka Ana Brnabić, ministri Siniša Mali, Aleksandar Vulin, Zlatibor Lončar i Branislav Nedimović...

Objavljeno:

Sednica Skupštine Srbije o vanrednom stanju održava se danas prvi put posle mesec i po dana od kako je uvedeno vanredno stanje, a iako je bilo najavljeno, poslanici SzS neće prisustvovati, dok Ujedinjena demokratska Srbija traži da se produži vreme rasprave.

Sednica parlamenta biće prva od uvođenja vanrednog stanja, a zbog okolnosti u kojima se održava, preduzete su odgovarajuće mere. Poslanici sede na bezbednoj udaljenosti jedni od drugih i nose maske, vizire i rukavice.

Na sednicu su došli premijerka Ana Brnabić, ministri Siniša Mali, Aleksandar Vulin, Zlatibor Lončar i Branislav Nedimović. Na dnevnom redu su potvrđivanje uvođenja vanrednog stanja i odredaba donetih tokom vanrednog stanja.

foto: Printscreen/Youtube

Kako je objasnila premijerka u svom izveštaju pred poslanicima, navodeći mere i odluke Vlade Srbije koje su uvođenje pre i tokom vanrednog stanja, u toku je četvrta faza u Srbiji u borbi protiv korona virusa koja obuhvata i epidemiološku studiju.

- Ono što je u ovoj fazi potrebno i već smo doneli odluku, to je izrada epidemiološke studije, da vidimo u kakvom stanju se sada nalazi naše društvo, koliko je ljudi preležalo COVID19, koliko je antitela. Tu studiju će raditi Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu i krenuće 4. maja na uzorku od 7.000 domaćinastava - objasnila je premijerka.

Brnabić je navela da je Srbija treća po broju urađenih testova na 100.000 stanovnika, a izrazila je očekivanje da će danas već biti na drugom mestu.

- Danas kada smo na silaznoj putanji epidemije, vidimo da se stopa pozitivnih kreće oko 5,8 odsto u odnosu na ukupan broj testiranih. I kada još uvek ne možemo da proglasimo pobedu, ali imamo razloga da verujemo da ćemo to moći ukoliko zadržimo disciplinu i rukovodjenje kriznom situacijom, čini mi se da možemo da kažemo da smo uspeli u onome sto smo zacrtali - rekla je Brnabić.

Ona je naglasila da je zdravstveni sistem u Srbiji izdržao, da nikada nije pao o poklekao, navodeći da je bilo kapaciteta za smeštaj svih zaraženih, lekarskih timova, respiratora, lekova..

Obezbeđena oprema

Predsednica Skupštine Maja Gojković rekla je da će svima biti izmerena temperatura, a da će posle toga uzeti maske.

foto: Printscreen/Youtube

Predsednica Skupštine najavila da će svima biti izmerena temperatura

Ona je istakla da su svi poslanici pozvani na sednicu i da im je dostavljen materijal i da očekuje da svi dođu, kao i da je obezbeđena oprema da bi se održala sednica u posebnim epidemiološkim okolnostima.

Gojkovićeva je rekla da očekuje od svih poslanika da odgovorno pristupe svom poslu, prvenstveno da dođu i da na način primeren stanju u kojem se nalazi Srbija diskutuju o tačkama dnevnog reda.

Poslanici Ujedinjene demokratske Srbije najavili su juče da će tražiti da se produži vreme rasprave na sednici parlamenta i da se rasprava o ekonomskim merama Vlade i posledicama epidemije na privredu i javne finansije izdvoji u posebnu tačku dnevnog reda.

Primedba iz UDS

U UDS, političkom savezu Srbije 21, Vojvođanskog fronta sa Ligom socijaldemokrata Vojvodine na čelu, Stranke moderne Srbije i Građanskog demokratskog foruma, smatraju da je objedinjavanjem svih uredbi donetih u vanrednom stanju u jedan zakon o njihovom potvrđivanju Vlada Srbije na mala vrata uvela raspravu o svim problematičnim politikama sprovedenim tokom vanrednog stanja.

- U okviru jedne tačke dnevnog reda ne može se raspravljati i o pitanjima ustavnosti vanrednog stanja, merama zabrane kretanja, suđenjima video-linkom, zaštiti zdravlja i prava radnika tokom epidemije, ali i o kompletnom rebalansu budžeta koji je predviđen jednom posebnom uredbom kojom se, smatraju, drastično odstupa od budžetskog sistema - navode iz UDS.

Oni dodaju da će tražiti da dnevni red skupštinske sednice i vreme za raspravu budu tako koncipirani da omoguće dovoljno prostora za pristojnu demokratsku raspravu o najvažnijim pitanjima za građane.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.