OBELEŽAVA SE DAN SEĆANJA NA ŽRTVE JASENOVCA! Vučić položio venac u Spomen parku Sremska Mitrovica
Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, Foto: printscreen RTV Pink

NA DANAŠNJI DAN

OBELEŽAVA SE DAN SEĆANJA NA ŽRTVE JASENOVCA! Vučić položio venac u Spomen parku Sremska Mitrovica

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odaće poštu žrtvama i položiti venac u Spomen parku Sremska Mitrovica

Objavljeno:

U Spomen parku Sremska Mitrovica i u Donjoj Gradini u Republici Srpskoj danas se obeležava Dan sećanja na žrtve ustaškog koncentracionog logora Jasenovac u Drugom svetskom ratu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odaće poštu žrtvama i položiti venac u Spomen parku Sremska Mitrovica.

Polaganje venca je predviđeno za 11.45, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika.

Predsednik Vučić najavio je ranije da će u nedelju on u Sremskoj Mitrovici, a srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik u Donjoj Gradini u Republici Srpskoj, predvoditi obeležavanje stradanja srpskog naroda i "poručio da srpski narod nikada nije bio jedinstveniji i ujedinjeniji u želji da zajednički obeležava istorijske događaje i da planira budućnost.

- Nikada narod nije bio jedinstveniji, nikada ujedinjeniji u želji da zajednički obeležava istorijske događaje, da planira budućnost. Kada o tome pričam, uvek govorim i o našem narodu na KiM, i šta zajedno radimo sa Republikom Srpskom, uz poštovanje BiH - rekao je Vučić.

On je rekao da će u nedelju biti održane manifestacije, bez građana, kako bi se obeležilo stradanje srpskog naroda, pa će istovremeno Dodik biti u Donjoj Gradini, a on sam u Sremskoj Mitrovici, jednom od najevćih stratišta, o kojem gotovo da se nije govorilo, mestu gde je ubijeno između 5.900 i 7.500 Srba, među njima i veliki slikar Sava Šumanović.

- Nikada nećemo zaboraviti žrtve Jasenovca, najstrašnijeg zločina ustaškog režima u NDH, strašno stradanje srpskog, jevrejskog i romskog naroda - rekao je Vučić.

U Donjoj Gradini, poštu žrtvama odali su predstavnici Republike Srpske i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Obeležavanje se održava gotovo istovremeno, uz poštovanje svih propisanih mera u cilju sprečavanja širenja virusa korona.

Koncentracioni logor Jasenovac bio je najveći logor smrti u tadašnjoj NDH na prostoru okupirane Jugoslavije za vreme Drugog svetskog rata.

U najvećoj "fabrici smrti" na Balkanu u Drugom svetskom ratu, od leta 1941. do 30. aprila 1945, ustaše su ubile stotine hiljada mahom Srba, Jevreja i Roma.

Oko 600 preživelih zatvorenika u zloglasnom ustaškom logoru Jasenovac, u nacističkoj Nezavisnoj Držai Hrvatskoj, pokušalo je 22. aprila 1945. godine u očajničkom jurišu na stražare da se dokopa slobode, ali je u tome uspelo samo njih 60.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.