ZAVRŠEN SASTANAK SA AMBASADORIMA EU! Vučić: Odobreno nam je 93 miliona evra pomoći, zahvalni smo EU na tome!
Aleksandar Vučić, Foto: printscreen

važno

ZAVRŠEN SASTANAK SA AMBASADORIMA EU! Vučić: Odobreno nam je 93 miliona evra pomoći, zahvalni smo EU na tome!

- Jedino gde su nam se stavovi raziliazili ticala su se Kosova i Metohije, napomenuo je predsednik Vučić

Objavljeno: 12:54h

Predsednik SrbijeAleksandar Vučić sastao se danas pre podne sa ambasadorima zemalja članica Evropske unije.

Nakon završenog sastanka prisutnima se obratio predsednik Srbije Aleksandar Vučić i poručio sledeće:

- Danas smo imali sastanak sa svim ambasadorima zemalja EU u našoj zemlji. Sastanak je bio veoma dug i rekao bih najvažnije:

foto: Printscreen/Budućnost Srbije

- Srbija je veoma zahvalna svakoj pomoći EU. Najveća pomoć stigla je u maju i imamo čak i više pomoći nego što nam je potrebno. Spremni smo da u roku od 12 sati tu pomoć uručimo onima kojima je potrebno, a nemaju najneophodnije.

- Što pre se EU ekonomski oporavi, to će Srbiji biti lakše da postigne bolji privredni rast. Dve trećine ekonomske razmene vezano nam je za zemlje EU. Gotovo 26 milijardi evra nam je robna razmena sa zemljama Unije, a pre deset godina je bila oko 10 milijardi evra. To pokazuje koliko smo zavisni od EU. Posebno smo zainteresovani za kompanije iz Evropske unije koje donose investicije - rekao je Vučić.

- Odobreno nam je 93 miliona evra pomoći, zahvalni smo Evropskoj uniji na tome. Što pre se EU ekonomski oporavi, to će Srbiji biti lakše da postigne bolji privredni rast. Dve trećine ekonomske razmene vezano nam je za zemlje EU. Gotovo 26 milijardi evra nam je robna razmena sa zemljama Unije, a pre deset godina je bila oko 10 milijardi evra. To pokazuje koliko smo zavisni od EU. Posebno smo zainteresovani za kompanije iz Evropske unije koje donose investicije. U ime naših građana izjavio sam saučešće svim zemljama EU zbog stradalih od kovida 19 i građani Srbije žale za svakim životom izgubljenim od koronavirusa - rekao je Vučić.

foto: Printscreen/Instagram / buducnostsrbijeav

On je ponovio da se Srbija nalazi na evropskom putu.

- Razumemo šta se dešavalo u EU, nikoga ne molimo ni za šta. Oko nekih pitanja u vezi sa KiM imali smo različite stavove, oko svih drugih pitanja se slažemo. Srbija prihvata i sve dobre reči koje dolaze iz EU, ali i sve kritike. Mislimo da je demokratija nešto što pripada svima i neka se čuje i druga strana - naglasio je predsednik Srbije.

- Takođe, zahvalili smo se jedni drugima po pitanju povratku naših građana iz inostranstva, ali i njihovih koje je Er Srbija vratila u svoje domovine. Moram istaći da je dve trećine naše ekonomske razmene ustvari jeste razmena sa EU, 26 milijardi evra smo imali razmenu prošle godine, Srbija i naš odnos u ekonomskom smislu sa EU izuzetno napreduje i to pokazuje koliko smo zavisni od tog tržišta i njihove ekonomije. Drago nam je što Evropski savet to prepoznaje, a mi smo posebno zainteresovani za kompanije koje dolaze iz EU, koje su pretrpele težak udarac u okviru ove pandemije u našoj zemlji, a koje su spremne da u što kraćem periodu krenu da rade. Najveći deo tih kompanija neće otpuštati radnike i mi smo im na tome zahvalni, a mi ćemo da se potrudimo da im obezbedimo mogućnosti da nesmetano rade i da zaštitimo javno zdravlje - poručio je predsednik.

Posebna saradnja je ostvarena sa pojedinim članicama EU, poput Mađarske, Bugarske, Hrvatske, Nemačke i Francuske.

Razgovori sa liderima tih zemalja, značili su veliko ohrabrenje za građane Srbije, a posebno razgovori sa Angelom Merkel i Emanuelom Makronom sa kojima sam skoro razgovarao - poručio je Vučić i istakao da je Srbija svojim ponašanjem u regionu u ovom momentu pokazala da pomaže i onima sa kojima nema uvek dobre razgovore i ne stoji na istoj strani.

Jedino gde su nam se stavovi raziliazili ticala su se Kosova i Metohije, napomenuo je predsednik Vučić.

- Sve drugo bilo je usaglašeno. Srbija nastavlja svoj put ka EU i podjednako prihvata i kritike i pohvale, ali će uvek imati svoje ja i Srbija će uvek izneti svoje mišljenje i svoj stav, zaključio je na kraju predsednik Vučić.

Robna razmena prošle godine bila 26 milijardi, a pre deceniju svega 10!

Obraćanje Sema Fabricija

- Moja lična zahvalnost svim lekarima, medicinskim radnicima i svim ljudima koji su omogućili da sistem funkcioniše. Velika zahvalnost predsedniku Srbije na porukama i saučešće za sve preminule pogođene ovom bolešću, rekao je na samom početku Sem Fabricio.

Šef delegacije EU Sem Fabrici istakao je da je posebno zahvalan predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću što je izdvojio i više od dva sata za ovaj sastanak u ovako teškom momentu.

foto: TANJUG PRINTSCREEN

- Hvala vam pre svega na izdvojenom vremenu, koje vam je sada dragoceno. Sastanak je bio dug, iscrpan i dobar. Pohvalio bih Srbiju na njenim brzim i sveobuhvatnim akcijama kako bi se izborila sa virusom. Dodao bih da je zdravstveni sistem preživeo taj teret koji je stavljen na njega. Naravno, u ovom važnom odgovoru na virus pomogla je i pomoć koja je došla od EU. Hvala svima onima koji su uspeli da postignu da sistem u Srbiji funkcioniše, policajcima, medicinskim radnicima, ali i onima koji proizvode struju, kao i mnogi drugi. Veliko priznanje za njih. Takođe, u ime EU hteo bih da izrazim i saučešće porodicama onih koji su nažalost izgubili živote u ovoj borbi - rekao je Fabrici.

On je posebno istakao da je pomoć Srbiji odmah odobrena.

- Veliki posao je odrađen u razmeni građana EU koji su bili u Srbiji i vašim građanima u EU. Prikazali smo odličnu saradnju. Posebno smo razgovarali o ekonomiji. Niko ne zna koliko će ova kriza trajati, ali je važno da postoji zajednički odgovor. Pola triliona evra je Evropski savet obezbedio za pomoć i ekonomski oporavak - kaže Fabrici.

Na sastanku sa predsednikom Srbije, u Palati Srbija, su šef Delagcije EU u Srbiji Sem Fabrici i diplomatski predstavnici Kipra, Mađarske, Švedske, Bugarske, Austrije, Španije, Slovačke, Grčke, Finske, Portugalije, Holandnije, Hrvatske, Slovenije, Belgije, Rmunije, Nemačke, Francuske, Češke, Italije. Sastanku, prema najavi, prisustvuju i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, te ministri zdravlja, Zlatibor Lončar i finansija, Siniša Mali.

Nakon sastanka, Vučić i Fabrici će se obratiti javnosti. Sastanak sa ambasadorima zemalja EU predsednik je sam juče najavio, kada je govorio o finansijskoj pomoći Unije Srbiji. On je ukazao da su se za pomoć EU, preko MMF, prijavile zemlje koje imaju značajne poremećaje u platno bilansnom sistemu, u koje Srbija ne spada.

foto: Printscreen/Instagram / buducnostsrbijeav

Činjenica da Srbija nije tražila pomoć iz tog paketa EU od 3 milijarde evra u vidu kratkoročnih pozajmica preko MMF u delu javnosti je stvorila utisak da su odnosi Srbije i EU zategnuti, u okolnostima u kojima u Briselu nije dobro primljeno eksplicitno ukazivanje predsednika Srbije na činjenicu da je EU kasnila u pomoći po izbijanju pandemmije virusa korona, iako su sa takvim stavom izašle i neke zemlje članice Evropske unije. Predsednik Vučić je juče ponovo da Srbija strateški ostaje na EU putu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.