MINISTARSTVO PRAVDE OBJAVILO BITNO SAOPŠTENJE! Ovo možete dobiti besplatno, za sada je odobreno za 1.902 ljudi
Ministarstvo pravde, Foto: Google street view

značiće vam

MINISTARSTVO PRAVDE OBJAVILO BITNO SAOPŠTENJE! Ovo možete dobiti besplatno, za sada je odobreno za 1.902 ljudi

Broj korisnika besplatne pravne podrške je znatno veći, jer je veliki broj jedinica lokalne samouprave pružao pravne savete i opšte pravne informacije svim građanima....

Objavljeno: 12:21h

Ministarstvo pravde objavilo je na svojoj internet prezentaciji Izveštaj o primeni Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći za prvih šest meseci primene, koji je pokazao da je besplatnu pravnu pomoć u tom periodu dobilo 1.902 građanina.

Od 1. oktobra 2019. godine, kada je počela primena Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, do kraja marta 2020. godine podneto je ukupno 2.079 zahteva za besplatnu pravnu pomoć, od kojih je odobreno 1.902.

Većini korisnika potrebnu besplatnu pravnu pomoć pružile su nadležne službe u lokalnim samoupravama, dok je advokatima upućeno 416 korisnika. Besplatna pravna pomoć najčešće je pružana u parničnim i upravnim postupcima, ali i u drugim oblastima – izvršenjima, vanparnicama. Veliki broj zahteva odnosio se na razvod braka, davanje izdržavanja, poveravanje dece, dok je u krivičnom postupku najčešće pružana žrtvama nasilja u porodici. Pored besplatne pravne pomoći, Zakon omogućava i besplatnu pravnu podršku, koju mogu da pružaju posrednici u rešavanju sporova, javni beležnici i udruženja građana.

Za pola godine primene Zakona pravni savet dobilo je 7.460 građana, opštu pravnu informaciju njih 3.657, a pomoć u sastavljanju formulara imalo je 635 građana. Broj korisnika besplatne pravne podrške je znatno veći, jer je veliki broj jedinica lokalne samouprave pružao pravne savete i opšte pravne informacije svim građanima.

Izveštaj je pokazao da je sistem besplatne pravne pomoći u velikoj meri počeo da funkcioniše. U pojedinim lokalnim samoupravama nije bilo zahteva iako imaju ovlašćeno lice za postupanje, što govori o potrebi sprovođenja kampanje usmerene na jačanje svesti građana o mogućnostima ostvarivanja prava na besplatnu pravnu pomoć, kojoj će Ministarstvo pravde u narednom periodu biti posvećeno, uz podršku MDTF projekta.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.