NISMO DOBILI PARE OD EVROPSKE UNIJE JER IH NISMO NI TRAŽILI: Vučić objasnio zašto Srbija nije koristila pozajmicu!
Dodaje da ćemo mi imati manje problema nego druge zemllje, Foto: Printscreen

objasnio

NISMO DOBILI PARE OD EVROPSKE UNIJE JER IH NISMO NI TRAŽILI: Vučić objasnio zašto Srbija nije koristila pozajmicu!

Ponosan sam što nismo na listi sa Ukrajinom, unisom, BiH, Albanijom i kako oni kažu Kosovom, Severnom Makedonijom i ostalima

Objavljeno: 11:32h

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija nije tražila pomoć od EU, jer je već uzela kredite od Svetske banke i Centralne evropske banke po povoljnijim uslovima nego što su pozajmice za koje je EU odobrila sredstva.

Ukazuje, takođe, da je EU saopštila da je obezbedila pomoć u saradnji sa MMF-om za zemlje koje imaju značajne poremećaje u platno bilansnom sistemu, a Srbija, kako ističe, poremećaje nema i na to je ponosan.

Primedbe opozicije i insinuacije da pomoć EU nismo tražili jer vlast ne želi kontrolu trošenja tih sredstava tumači neznanjem kod nekih, kod nekih i lošim namerama, dok je kod trećih, kaže, jasna želja da se dodvore nekom, računajući da će moći da ih okrenu protiv državnih organa Srbije.

Vučić ističe da treba imati u vidu da nije reč o pomoći EU:

"Reč je o pozajmicama. Zašto da uzmemo 600 ili 700 miliona evra više, ako nam to ne treba u ovom trenutku? Već smo uzeli od Svetske banke i CEB po 100 miliona plus 200 miliona evra, po 0,5 odsto (kamate), to jest po najpovoljnijim uslovima, i to srednjoročno i dugoročno. Zašto da uzmemo kratkoročne kredite ako nam to više ne treba? Da uništimo svoju ekonomiju brže? Bolje da uzmemo 200 miliona negde, neko 600 miliona negde drugde", rekao je Vučić.

Za razliku od onih koji bi to da kritikuju, ponosan je, kaže, što Srbija nije na listi zemalja kojima je pomoć odobrena.

"Ponosan sam što nismo na listi s Ukrajinom, Tunisom, BiH, Albanijom i kako oni kažu Kosovom, Severnom Makedonijom i ostalima, koji su tu pomoć tražili. Zato što u tom dokumentu piše da se to daje zemljama koje imaju značajne poremećaje u platno bilansnom sistemu, a Srbija ih nema", naglasio je Vučić.

Dodaje da ćemo mi imati manje problema nego druge zemllje.

Vučić ističe i da smo odbili od MMF 1,2 milijarde evra i da je ponosan na to, zbog svega što je sprovođeno u Srbiji od 2014. godine.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.