SRPSKI POSLANICI KAO MARSOVCI: Svi će nositi VIZIRE, ali to nije sve
Evo kako će izgledati sednica Skupštine posle duge pauze, ilustracija, Foto: Youtube printscreen/ParlamentSrbija

sednica

SRPSKI POSLANICI KAO MARSOVCI: Svi će nositi VIZIRE, ali to nije sve

Ako na sednici, poslanici ne budu odlučivali o merama donetim u vanrednom stanju, one prestaju da važe u roku od 24 sata od početka sednice.

Objavljeno: 09:17h

Skupština Srbije održaće sledeće nedelje prvu sednicu posle uvođenja vanrednog stanja zbog virusa korona. Parlamentarci bi trebalo da razmotre mere koje je donosila Vlada, ali ne očekuje se da će biti ukinuto vanredno stanje.

Prema informacijama Novosti, poslanici će sedeti na svakom trećem mestu u velikoj sali koja, u parteru i na galeriji, ima ukupno 501 mesto. Očekuje se da zasedanju prisustvuje oko 150 "tribuna", a svi će imati maske, vizire i rukavice. Za rad je potreban kvorum od 126 poslanika, a odluke se donose većinom glasova. Plan je da sednica traje što kraće.

Čak i da dođu svi poslanici, što je malo verovatno, jer parlament bojkotuje deo opozicionara, a u radu neće učestvovati ni skupštinski penzioneri (njih oko 25), ima mesta da svi budu na udaljenosti.

- U parteru imamo 326 stolica i još 32 pomoćne, a na galeriji 143, što je ukupno 501, tako da se niko neće gurati - objašnjavaju u Skupštini.

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da bi Skupština Srbije mogla ponovo da počne s radom u ponedeljak ili u utorak:

- Razgovarao sam sa predsednicom Majom Gojković. Sve zavisi od epidemiološke situacije, ali ukoliko se nastavi ovim tokom, sednica može da bude u ponedeljak ili utorak. U svakom slučaju, moraće da budu poštovane epidemiološke mere, kao i dolazak što manjeg broja policijskih službenika i administrativnih radnika. Da se održi sednica, a da ne ubacimo unutra 1.000 ljudi, nego da dođu uglavnom poslanici. Može da radi bife, a ne mora restoran. Ne moraju ta dva dana svi da jedu ćevape, ni u Predsedništvu ne radi restoran svaki dan.

"Brisanje" i negladanjem

Prema članu 105 Ustava, odluku o završetku vanrednog stanja, većinom glasova poslanika, donosi Narodna skupština. Kada je reč o merama, poput policijskog časa i sličnih, Vlada ih podnosi na potvrđivanje parlamentu i on može da ih potvrdi ili poništi. Ako na sednici, poslanici ne budu odlučivali o merama donetim u vanrednom stanju, one prestaju da važe u roku od 24 sata od početka sednice.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Večernje Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.