GRAĐANI, NE OKREĆITE GLAVE! Zorana Mihajlović progovorila o veoma bitnoj temi!
Zorana Mihajlović, Foto: Printscreen/RTS

oštra, ali pravična

GRAĐANI, NE OKREĆITE GLAVE! Zorana Mihajlović progovorila o veoma bitnoj temi!

Mihajlovićeva je podsetila da je Srbija jedna od prvih država koja je ratifikovala Istanbulsku konvenciju 2013. godine

Objavljeno:

Potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je danas da je Srbija podržala Deklaraciju Komiteta članica Istanbulske konvencije o primeni Konvencije za vreme pandemije virusa COVID-19 i da je time još jednom pokazala neupitnu spremnost da se bori protiv nasilja nad ženama i devojčicama.

Mihajlovićeva je podsetila da je Srbija jedna od prvih država koja je ratifikovala Istanbulsku konvenciju 2013. godine.

Time je ne samo pokazala političku spremnost, već i preuzela obavezu da uspostavi sistem prevencije od rodno zasnovanog nasilja, da obezbedi sveobuhvatnu zaštitu žrtava i da kazni počinioce, primenjujući odredbe Konvencije obezbeđujući standarde u skladu sa najboljom evropskom praksom, istakla je ona.

"U vreme pandemije korona virusa sve zemlje sveta beleže porast nasilja nad ženama, čak i do 30 odsto više. Ono na čemu mi sve vreme insistiramo, a što i ova deklaracija nalaže, je snažan koordinisan rad svih resornih institucija, nesmetana primena Zakona o sprečavanju nasilja u porodici i kažnjavanje počinioca, podrška radu sigurnih kuća i SOS linija za pružanje pomoći, ali i uključivanje medija i javnosti, kako bi žene bile pravovremeno informisane o svojim pravima, rekla je Mihajlović.

Ona je još jednom apelovala na sve građane da ne okreću glavu pred nasiljem, bilo da se dešava u njihovom domu ili kod komšija, rođaka i da prijave nasilnike, navodi se u saopštenju.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.