DA, ZVAO ME JE ŠEF MAĐARSKE DIPLOMATIJE DA SE VIDIMO I POPRIČAMO! Dačić je otkrio i šta je traženo od njega!
Moguće je otvaranje granice između Srbije i Mađarske, najavio je Dačić, Foto: EPA/ KOCA SULEJMANOVIC

bilateralni razgovori

DA, ZVAO ME JE ŠEF MAĐARSKE DIPLOMATIJE DA SE VIDIMO I POPRIČAMO! Dačić je otkrio i šta je traženo od njega!

Otvaranje granica za putnike bila bi, kaže Dačić, neka sledeća faza u relaksiranju mera, kako epidemija virusa korona bude slabila....

Objavljeno:

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić preneo je danas da ga zvao šef mađarske diplomatije Peter Sijarto, kako bi razgovarali o mogućem otvaranju granice između dve zemlje.

"Sijarto mi je poslao poruku, da bismo mogli da se vidimo, da malo popričamo o protoku naših ljudi preko granica, kada bi do toga moglo da dođe, šta da radimo", rekao je Dačić za TV Hepi.

"Konsultovaću predsednika Vučića, da vidim šta on misli, pa ćemo da vidimo kako ćemo dalje", dodao je on.

Otvaranje granica za putnike bila bi, kaže Dačić, neka sledeća faza u relaksiranju mera, kako epidemija virusa korona bude slabila.

Kada je reč o EU, Dačić kaže da će Evropa prvo otvoriti granice unutar Šengena. Sa druge strane, Češka će tek u junu razmatrati mogućnost za tako nešto.

Na pitanje da li možemo pretpostaviti kada bi to moglo biti, Dačić je rekao da je to veoma teško, jer je još rano, i treba pratiti situaciju.

Ministar je ukazao i da ulazimo u najveću ekonomsku krizu posle 1929. godine, i da se očekuje pad od tri odsto BDP-a na nivou sveta, što je najviše od Velike depresije 1929. godine.

Glavna je stvar kako će se izmeniti geopolitička slika, kaže Dačić i dodaje da se Kina pokazala kao lider u svetu, te je očigledno da će doći do prenošenja političke moći na istok, a da će zapadne zemlje vršiti pritisak na sve nas da se izjasnimo.

Komentarišući izjavu šefa evropske diplomatije Žosepa Borela da nije video bilborde zahvalnosti EU u Beogradu, Dačić je rekao da smo se mi zahvalili Kini, jer je ona otvorila vrata, da nam se nađe pri ruci, jer u tom času nismo imali gde da kupimo opremu.

"Nije korektno na takav način predstavljati tu situaciju u Srbiji. Srbija očekuje od EU najveću pomoć. Pa, mi i hoćemo da budemo član EU, nećemo da budemo član Šangajske grupe, Evroazijske unije, već Evropske unije", rekao je Dačić.

Dodao je da je EU izašla u susret, po pitanju molbe da zemlje kandidate za članstvo izuzmu od zabrana izvoza, jer su, kako smatra svi za to, iako odluka još nije doneta, jer će države članice to da razmatraju do 25. aprila.

"Jedino će za zaštitine maske i dalje trebati dozovola, jer nemaju dovoljno", rekao je Dačić.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.