OGLASIO SE MINISTAR VULIN! Ima dobre vesti!
Aleksandar Vulin, Foto: MOD

završena adaptacija

OGLASIO SE MINISTAR VULIN! Ima dobre vesti!

- Ovo pokazuje kako funkcioniše država i kako rade svi organi vlasti, naveo je ministar

Objavljeno: 02.04.2020. 11:52h
  • 5

Zajedničkim zalaganjem grada Novog Sada, Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo i pripadnika Vojske Srbije, završena je adaptacija hala Novosadskog sajma u privremenu bolnicu za pacijente sa lakšim simptomima virusne infekcije Covid-19, koju su danas obišli ministar odbrane Aleksandar Vulin, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i Pokrajinski sekretar za zdravstvo dr Zoran Gojković.

- Ovo pokazuje kako funkcioniše država i kako rade svi organi vlasti. Ovo pokazuje koliko smo svi spremni da pomognemo svakom građaninu naše zemlje. Srbija nije najbogatija zemlja, ali Srbija nije zemlja u kojoj će neko da leži na podu bolnice zato što nema krevet, zato što nema gde da se smesti. Ovo nije zemlja u kojoj će neko da bude ostavljen i u kojoj će neko da bude sam. Ovo je zemlja koja pokazuje koliko je u stanju da se prilagodi najtežim vremenima i najtežim trenucima i koliko je važno imati čvrsto i jasno vođstvo - poručio je ministar Vulin.

Na primeru složne saradnje grada Novog Sada sa Pokrajinskim sekretarijatom i Vojskom Srbije i vojske sa Vladom i predsednikom Republike i vrhovnim komandantom, ministar Vulin ukazuje na to da država funkcioniše i koliko je važno ulagati u svoju državu i svaki segment naše zemlje.

Ministar Vulin ističe da u Hali 1 i Master hali Novosadskog sajma može da bude smešteno oko 1.000 pacijenata iz Vojvodine i podseća da to nije hotel, ali da su svi uslovi za pristojan i dobar smeštaj postignuti, kao i da će sami pacijenti morati da doprinesu i održavanju higijene i poštovanju svakodnevnog reda.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević zahvalio je Vojsci Srbije na dosadašnjem doprinosu u formiranju privremene bolnice i poručio da sada na scenu stupa Klinički centar Vojvodine sa svojim ljudima, koji su, takođe, vojska koja se bori za zdravlje naših građana.

Prema njegovim rečima, Hala 1 Novosadskog sajma spremna je za prijem prvih pacijenata i opremljena krevetima sa posteljinom, ormarićima, stolicama i stolovima u svakoj sobi. Spremne su trpezarije, prostor za provođenje slobodnog vremena sa televizorima, biblioteka, tuševi i dodatni sanitarni čvorovi koji su uneti u salu, topla voda i internet.

- Sve drugo što bude bilo potrebno, spremni smo da isporučimo. Studentski centar će raditi isporuku hrane. Sutra završavamo i Master halu i time će ovde moći da se primi do 1.000 ljudi sa lakšim oblikom oboljenja od koronavirusa - rekao je gradonačelnik Vučević.


Pokrajinski sekretar za zaštitu zdravlja dr Zoran Gojković ističe da su završene obuke prvih lekara koji će raditi u privremenoj bolnici Novosadskog sajma.

- U potpunosti smo opremljeni svim neophodnim zaštitnim sredstvima, svom neophodnom opremom. Ovde će raditi lekari iz cele Vojvodine. U prvoj turi to su lekari opšte prakse iz raznih zavoda i instituta, oni koji u ovom trenutku nisu na prvoj liniji odbrane u bolnicama - objašnjava Gojković i dodaje da bi u slučaju pogoršanja zdravstvenog stanja pacijenti sa Novosadskog Sajma bili prebačeni na lečenje u Klinički centar Vojvodine.

Gojković je izneo podatak da se do 7 časova jutros 80 pacijenata obolelih od koronavirusa nalazi na lečenju u Kliničkom centru Vojvodine, od kojih je šestoro na respiratoru. Kako kaže, tri pacijenta su otpuštena na dalje kućno lečenje, a od 6. marta, kada je infekcija Covid-19 prvi put dijagnostikovana u Srbiji, zabeleženo je pet smrtnih slučajeva.

Bonus video:

(Espreso.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media