Uzbuna: Hrvati nam otimaju Teslu! (GIF)
Foto: Giphy

Bez stida i srama

Uzbuna: Hrvati nam otimaju Teslu! (GIF)

Hrvatski mediji insistiraju na tome da je naučnik svetskog glasa zapravo bio Hrvat
Objavljeno: 15:33h

Iako čitav svet priznaje da je čuveni naučnik bio Srbin, Hrvati ponovo pokušavaju da nam otmu Teslu! Upoznajte ga lično: Virtuelni Tesla vas vodi kroz svoj život i iskustvo! (FOTO) Tako riječki Novi list bez imalo stida piše: - Hrvatski i američki izumitelj svetskog glasa rođen je u ličkom mestu Smiljanu 1856, ali je gotovo celi život radio u SAD.

foto: Profimedia
U ovoj rečenici sve je tačno osim da je Tesla hrvatski izumitelj. Naučnik je rođen u srpskoj porodici koja je živela u mestu Smiljan, koje se tada nalazilo u sastavu Austrougarskog carstva, a sada se nalazi u Hrvatskoj. Kasnije je otišao u Ameriku, gde je proveo najveći deo svog života. Tridesetog jula 1891. Nikola Tesla je dobio američko državljanstvo, u SAD je živeo, a tamo je i umro. Upravo ovi podaci doveli su do toga da se čak i danas, 73 godine nakon njegove smrti još raspravlja o nacionalnoj pripadnosti slavnog naučnika.
foto: Giphy
Iako Hrvati pokušavaju da se uhvate za detalj da je Tesla rođen u selu koje se nalazi u njihovoj državi, tačku na tu raspravu stavio je još pre 80 godine stavio je sam naučnik. On je u telegramu, koji je poslao hrvatskom političaru Vlatku Mačeku, napisao: "Hvala na mnogo cijenjenoj čestitki i počasti, jednako se ponosim moga srbskog roda i moje hrvatske domovine. Živeli svi Jugosloveni!". Taj telegram je nebrojano puta citiran, premda ima i onih koji osporavaju njegovu autentičnost. (Espreso.co.rs / Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.