OVO JE CELOKUPAN EKONOMSKI PLAN KOJI ĆE SRBIJA IMATI: Injekcija od 5 MILIJARDI za oporavak posle virusa
Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, Foto: Printscreen/Prvatv

ZA OPORAVAK DRŽAVE

OVO JE CELOKUPAN EKONOMSKI PLAN KOJI ĆE SRBIJA IMATI: Injekcija od 5 MILIJARDI za oporavak posle virusa

Paket sadrži tri segmenta - mere poreske politike, direktna pomoć privatnom sektoru i mere očuvanja likvidnosti u privatnom sektoru

Objavljeno:

Paket ekonomskih mera, težak pet milijardi evra, samo je prvi korak pomoći koju državni vrh planira kako bi privreda i građani lakše prebrodili krizu izazvanu svetskom pandemijom virusa korona.

Detaljan plan koji će u utorak predstaviti ministar finansija Siniša Mali, a u koji su "Novosti" imale uvid, svojevrsni je pojas za spasavanje egzistencije ljudi, preduzetnika i poljoprivredne proizvodnje.

On će obuhvatiti urgentnu finansijsku injekciju za velika i mala preduzeća, zanatlije, paore, domaćinstva i građane generalno. Svi oni mogu da računaju na olakšice i konkretnu pomoć, jer, kako je poručio šef države Aleksandar Vučić, imamo stabilnu ekonomsku i fiskalnu situaciju, a zahvaljujući monetarnoj politici NBS i visoke devizne rezerve, stabilan kurs dinara, umeren nivo inflacije.

Među ključnim merama su "ubrizgavanje" dve milijarde evra iz banaka, a preko garancijskog fonda, za likvidnost preduzeća, kao i podrška malim i mikro preduzećima u vrednosti većoj od 700 miliona evra.

Paket sadrži tri segmenta - mere poreske politike, direktna pomoć privatnom sektoru i mere očuvanja likvidnosti u privatnom sektoru:

1. Biće pomeren rok za plaćanje poreza na zarade i doprinose, za privatni sektor, tokom trajanja vanrednog stanja, uz kasniju otplatu nastale obaveze u ratama, sa početkom najranije 2021. Odlaže se i plaćanje akontacija poreza na dobit u drugom kvartalu, a davaoci donacija se oslobađaju plaćanja PDV.

2. Direktna pomoć preduzetnicima koji se paušalno oporezuju i koji plaćaju porez na stvarni prihod, mikro, malim i srednjim preduzećima u privatnom sektoru - uplata pomoći u visini minimalca, tri minimalne zarade. Velikim preduzećima u privatnom sektoru biće uplaćeno 50 odsto neto minimalne zarade, a za zaposlene kojima je rešenjem utvrđen prestanak rada.

3. Finansijska podrška kroz Fond za razvoj, koji će staviti na raspolaganje oko 200 miliona evra kredita za likvidnost. Oni se neće moći koristiti za organizovanje igara na sreću, lutrije i slično, trgovinske delatnosti, promet naftom i naftnim derivatima. Srbija će komercijalnim bankama obezbediti i garantnu šemu za kredite za likvidnost u iznosu od dve milijarde evra po povoljnim uslovima.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.