EU AMBASADORI POSLALI PORUKU SRBIJI! Pročitajte šta su nam poručili!
Ponuđen paket radi osnaženja naše zemlje, Foto: EU

oglasili se

EU AMBASADORI POSLALI PORUKU SRBIJI! Pročitajte šta su nam poručili!

17 ambasadora EU zemalja!

Objavljeno:

Potrebno je više nego ikad da radimo u duhu jedinstva i solidarnosti medju sobom i sa našim najbliskijim prijateljima u Srbiji i Zapadnom Balkanu, piše u tekstu objavljenom u današnjoj Politici koji je potpisalo 27 ambasadora EU zemalja i šef delegacije EU u Srbiji.

Kako se navodi, dok se bore sa hiljadama smrtnih slučajeva u svojim zemljama i protiv ogromnih sanitarnih i logističkih izazova da kontrolišu neprijatelja koji brzo napreduje, EU zemlje ponovo potvrdjuju svoju rešenost da budu uz Srbiju i njene gradjane.

Podseća se da je u roku od nedelju dana od kada je Srbija uvela vanredno stanje i tražila pomoć, EU ponudila paket pomoći vredan 93,4 miliona evra u donacijama zajedno sa jednim brojem ključnih nefinansijskih mera.

Taj paket uključuje 15 miliona evra za najhitnije potrebe, nabavku i prevoz u Srbiji hitne medicinske opreme kao što su respiratori, maske, rukavice za pacijente i medicinsko osoblje i podršku zajednicama posebno osetljivim na KOVID19.

To su, kako se navodi, konkretne mere odmah donete da pomognu da se spasu životi i podrže najosetljiviji, a prve isporuke su već stigle u Srbiju 26. marta.

Takodje je izdvojeno 78 miliona evra za ekonomski oporavak kao podrška pre svega za mala i srednja preduzeća koja predstavljaju 90 odsto srpskih kompanija.

Ovaj hitni paket zasnovan je na sveobuhvatnoj i dugotrajnoj osnovi zajedničkog rada, navodi se u tekstu i ukazuje da je samo u zdravstvenom sektoru EU poklonila ili pozajmila više od 430 miliona evra tokom proteklih deset godina da bi srpski sistem bio moderniji i otporniji u suočavanju sa hitnim zdravstvenim situacijama.

Poručuje se "dragim srpskim prijateljima" da će borba i oporavak biti teški, ali ako se usmere sve snage da se radi zajedno, nema sumnje da će "zajedno prebroditi ovu oluju i prevazići je zajedno kao Evropljani", kao u prethodnim teškim trenucima, kao na primer za vreme poplava.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.