(VIDEO) VUČIĆ SE OBRATIO NACIJI: Korona je odnela treću žrtvu!
Aleksandar Vučić, Foto: Prontscreen

kinezi savetuju

(VIDEO) VUČIĆ SE OBRATIO NACIJI: Korona je odnela treću žrtvu!

Predsednik i premijerka sa kineskim stručnjacima razgovarali o pandemiji

Objavljeno: 19:58h

Grupa stručnjaka iz Kine je u subotu došla u našu zemlju kako bi pomogli u borbi sa korona virusom.

Predsednik i premijerka Aleksandar Vučić i Ana Brnabić sastali su se danas sa lekarima iz Kine koji pomažu Srbiji u borbi protiv korona virusa.

19. 10- Odgovarajući na pitanja novinara, Vučić je rekao da oni koji dobacuju sede po kafićima, a da će on da se bori.

"Pokazujemo stepen demokratičnosti u zemlji, dok se borimo sa ovim virusom, nekima sam ja i dalje jedini problem. Ipak, molim i njih da sede kod kuće. Moje je da brinem i o njihovom zdravlju, a to što oni brinu kako će da ruše vlast na ulici, a jedva čekam da bačenu rukavicu prihvatim", rekao je Vučić.

Dodao ja da je u nedelju u Beogradu izašlo oko 45 iljada penzionera u vreme predviđeno za kupovinu.

"Hoću da ih upozorim da im svaki izlazak na ulicu ugrožava život", rekao je Vučić.

Kina mnogo voli Srbiju

Kako kaže, imajući u vidu celu operaciju u našoj zemlji, sa našim resursima i mogućnosti, ne bi ništa , kako kaže, mogli da uradimo bez pomoći Kine.

"Da znate, Kina svude pomaže, ali imajte u vidu da Kina mnogo voli Srbiju, kao što Srbija mnogo voli Kinu. Beskrajno im hvala na tome. Pozivam građane Srbije da budemo disciplinovani i snažni. Predaja nikada nije i nikada neće biti opcija za naš narod", rekao je Vučić.

Predsednik i premijerka Aleksandar Vučić i Ana Brnabić sastali su se danas posle podne sa lekarima iz Kine koji pomažu Srbiji u borbi protiv virusa korona.

19.03 - Svako novi ko oboli od korone, moraće da ide u bolnicu. Ne postoji šansa da se ugrožava nečiji život. - naveo je predsednik Vučić

18.58: Čen Bo: Hvala Srbiji na poverenju

Ambasadorka Kine u Srbiji, Čen Bo zahvalila se predsedniku na poverenju Kini i njihovim stručnjacima. "Oni su već posetili nekoliko važnih institucija u SRbiji, i već su dali svoje savete. Do danas glavni deo pomoći od kineske Vlade je stigla u Beograd, još stiže u toku nedelje", rekla je Bo.

Vučić je dodao da je razgovarao sa Miloradom Dodikom i rekao da je RS zvanično tražila pomoć SRbije i kako kaže, sve što budemo mogli i u lekovima, opremi, zaštitnim materijalima će pomoći.

Takođe, kako kaže, dobili su poziv i iz Federacije, i dodaje da će pomoći kolikoto bude moguće.

"Tražili su izvoz pšenice i kukuruza, i niko u BiH bez obzira gde živi neće biti gladan, već će dobiti robu iz Srbije. Isto se odnosi i na Crnu Goru, kao i Severnu Makedoniju", rekao je Vučić.

18. 52 - Vučić je objasino da želi da izoluje Beograd i deset opština koje predstavljaju žarište.

"Kineski prijatelji su zadovoljni našim merama i sve od sada mere donosićemo u dogovoru sa njima", rekao je Vučić.

On je ponovio da će lakši bolesnici biti smešteni na Sajmu.

"Najtežim bolesnicima želimo da ostavimo mesta u klinikama", rekao je Vučić.

Kako kaže, jako je važna i obuka lekara i medicinskih sestara.

"Kada uradimo tu trijažu, dovodićemo veći broj bolesnika i mnogo brže ćemo da prekinemo stalno rastući lanac koji danas ide", rekao je Vučić.

18.47 - Predsednik je najavio da će se penzije za mart uplatiti odjednom uz dodatak od 4.000 dinara. Posebnu podršku i pomoć će imati oni koji ne budu otpuštali ljude.

Vučić je rekao dase priprema ozbiljan paket mera.

"Spremićemo značajan i veliki novac. Da obećavamo ono što su veliki evropski lideri obećali nećemo, a neće ni oni to uraditi. Mi te bajke da pričamo nećemo. Napravićemo ozbiljan i veliki plan i pre svega baziran da pomogne privatnom sektoru", rekao je Vučić i dodao da se neće smanjivati penzije.

Kako kaže, sav novac će biti upućen za jačanje privatnog sektora.

"Mnogo malih ljudi i malih firmi dalo je donacije. I njima beksrajno hvala", rekao je Vučić i dodao da će program biti baziran prema granama koje su najviše izgubile, i to od 25 do 4,5 milijarde.

Kako kaže, gledaće da najviša moguća stopa rasta na kraju godine bude -2.

"Martovska penzija neće ići u dva dela, već u jednom 10. aprila, plus 4.000 dinara dodato za svakog penzionera", rekao je Vučić.

Kako kaže, Srbija zahvaljujući dobrom radu ima novac i nema problema sa likvidnošću.

"Radićemo i pravićemo ozbiljan program. Izaćićemo za 10 dana sa ozbiljnim programom i sprovešćemo ga u delo kao što smo i reforme 2014.godine. Verujemo da ćemo i u ovoj situaciji biti jedna od tri zemlje u Evropi koje će da najmanje osete posledice".

Kako kaže, država će naći način da ih pomogne.

18.43 - Srbija neće smanjivati penzije. Mi nećemo dirati penzije, idemo sa platama koje ne diramo, u javnom sektoru. Sav novac će biti upućen na jačanje privatnih sektora.

18.38 - Kako kaže, vojska će za jedan dan postaviti 3000 kreveta na Sajmu.

"Zatim idemo na srednje bolesnike, gde ćemo koristiti neinvazivne respiratore koje moramo da nabavimo, i one gde će nam trebati najveća stručnost, za invazivne respiratore i koji će biti smešteni na Infektivnoj, Dragiši Mišoviću, VMA i Zemusnka bolnica", rekao je Vučić.

Kako kaže, razgovarali su i o terapijskim protokolima.

"Oni su rekli našim lekarima šta je dobro i spremni su da pomognu i sa svojom tradicionalnom medicinom", rekao je Vučić i dodao da je neophodna striktna izolacija svakog obolelog.

Kako kaže, to ćemo morati da postignemo, i dodaje da je bolje da krenemo u napad nego da pustimo da nas korona izjeda.

"Moramo da budemo još agresivniji, da krenemo u ofanzivu i da pokažemo da možemo da budemo jači i da napadnemo virus", rekao je Vučić.

18:34 - Striktna izolacija svakog obolelog mora da se sprovede, da ne bismo prošli kao Italija i Španija.

foto: Printscreen

18.30 - Nećemo povećivati i dalje policijski sat, ali ćemo raditi nešto drugi. Imaćemo trijažu pacijenata i bolesnika. Lakše bolesnike ćemo smeštati u posebne bolnice. Kako bi brzo ulazili i izlazili odatle. Neće više postojati mogućnost da se prekrši samoizolacija. Kazna će biti od 3 do 12 godina zatvora, istakao je Vučić.

18.27 - Krenućemo na masovna testiranja, očekujte da drastično uvećanje počne za 48 sati, imamo dovoljno testova. Brojeve testiranih ćemo objavljivati. Cilj je da obuhvatimo što većih ljudi

foto: Printscreen

18.26 - Razgovarali smo sa kineskim stručnjacima - kako da napdnemo ovaj virus, koje su to mere koje država mora da preduzme i treže ekonomske mere, šta ćemo uraditi da bismo olakšali krizu.

18.24 - Pre sat vremena preminula je žena od 60 godina u bolnici Dragiše Mišovič, to je treća žrtva korone kod nas.

18:07 - Završen sastanak državnog vrha sa kineskim lekarima

Sastanak je upravo završen, a predsednik Vučić će se uskoro obratiti naciji.

Sastanku su, pored Vučića i Brnabić, prisustvovali i članovi oba krizna štaba - za suzbijanje novog korona virusa, kao i za otklanjanje posledica po privredu.

Grupa kineskih stručnjaka u subotu je došla iz Kine kako bi Srbiji pomogla u borbi sa korona virusom.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/SrbijaDanas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.