MINISTARKA PROGOVORILA O ODGOVORU EU NA KORONU: Ove stvari treba da se znaju
Jadranka Joksimović, Foto: Beta/Miloš Miškov

joksimović o eu

MINISTARKA PROGOVORILA O ODGOVORU EU NA KORONU: Ove stvari treba da se znaju

Sve evropske vlade su zabrinute prevashodno za zdravlje svojih građana

Objavljeno:

Ova situacija otkrila je ono što se godinama stavljalo pod tepih - EU nije spasilac već zona udružene odgovornosti i svako ima svoj udeo odgovornosti i prava, izjavila je ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović.

"Srbija je pokazala svojom odgovornom politikom predsednika Vučića i Vlade, ulaganjem u zdravstvo i važne državne sisteme da smo odgovorni i funkcionalni. Već sam tražila od EU komesara za proširenje Olivera Varheljia prenamenu neutrošenih IPA sredstava za borbu protiv korone", rekla je Joksimović.

Ona ističe da učestvujemo i u mehanizmu civilne zaštite EU, pa ćemo i odatle tražiti šta sve možemo.

U svakom slučaju, navela je, samo zajednički i EU i kandidati i potencijalni kandidati, možemo da se suprotstavimo pandemiji.

Joksimović ukazuje da su sada svima osećanja prenaglašena, jer situacija u kojoj je globalno ugroženo zdravlje ljudi donosi povećanu osetljivost.

"Nije trenutak nikoga napadati, jer smo svi suočeni sa istim izazovima. EU nije apstraktna tvorevina, nju čine države članice, i neki od osnivača EU su najviše pogođeni pandemijom, kao na primer Italija, Francuska, Nemačka...Sve odluke u EU se donose konsenzusom, to mnogi zaboravljaju", navele je Joksimović.

Naravno da su sve evropske vlade zabrinute prevashodno za zdravlje svojih građana, kao i mi za naše i ne treba sada evropskom kontinentu međusobnih optužbi, već združenih snaga i kapaciteta, zaključila je ministar za evropske integracije.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencija)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.