PREPOZNAJETE LI OVOG POLITIČARA SA SLIKE? Bio je najmlađi DOKTOR u SFRJ i KOMUNISTA, onda je ZAVRŠIO u ZATVORU
Šešelj kao sarajevsko dete, nije mogao da razume studente koji žive u studentskim domovima, Foto: Printscreen

rani jadi

PREPOZNAJETE LI OVOG POLITIČARA SA SLIKE? Bio je najmlađi DOKTOR u SFRJ i KOMUNISTA, onda je ZAVRŠIO u ZATVORU

Zaključio sam da su se profesori ustručavali da mi daju desetke, jer sam možda neke stvari bolje znao od njih

Objavljeno:

Vojislav Šešelj, lider Srpske radikalne stranke, sa samo 25 godina postao je najmlađi doktor nauka u tadašnjoj Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji, na Pravnom fakultetu, koji je završio u Sarajevu 1976. godine.

Šešelj je, kako činjenice govore, fakultet završio za svega dve godine i osam meseci, a njegov prosek na kraju studija bio je 8,20.

Kako je otkrio lično lider radikala, indeks mu je ostao na fakultetu u Sarajevu, a najviše je, kako kaže, u njemu bilo devetki.

- Zaključio sam da su se profesori ustručavali da mi daju desetke, jer sam možda neke stvari bolje znao od njih. Jedinu šesticu sam imao iz Obligacionog prava, iako sam Obligaciono pravo strašno dobro savladao. Devetke sam imao iz svih predmeta za koje sam najstručniji, iz Ustavnog prava, iz Teorije države i prava, odnosno Uvoda u pravo. Iz Međunarodnog javnog prava sam imao desetku, iz Političkog sistema desetku, iz Kriminologije devetku. Političko-pravna grupa predmeta mi je bila najbliža, to sam najbolje savladao, što se jasno vidi i sada - kaže nam Šešelj.

foto: Printscreen

Vojislav Šešelj rođen je u Sarajevu u porodici železničara u ŽTP-u Sarajevo, kao mlad je pokazivao interes za političkim angažmanom. Mnogi koji su ga poznavali, kažu neshvatljivo im je da je neko od radikalnog komuniste prerastao u radikalnog nacionalistu.

U vreme studentskih dana mnogo vremena sa Šešeljem proveo je Adil Kulenović. Šešelj je tada predstavljao, kako kaže, intelektualnu uzdanicu na Univerzitetu. Kulenović kaže da je tadašnji Šešeljev kolega Radovan Bjelogrlić optužio Šešelja da je nacionalista, što je kod Kulenovića izazvalo čuđenje.

"Šešelj kao sarajevsko dete, nije mogao da razume studente koji žive u studentskim domovima, optužujući da je studentski dom tako napravljen da izgledom podseća na zelenu transverzalu. S tim što je ona bila argumentovana isključivo onim što jesu boje studentskih vrata, odnosno ona SNB boja", kazao je Kulenović.

Kulenović kaže da je Šešelja video kao fokusiranog i fanatičnog ideologa. Ključan prevrat u Šešeljevom razmišljanju je, prema Kulenoviću, njegov sukob sa mentorom Hamdijom Pozdercem koji su iskoristile druge političke struje u BiH, želeći da preuzmu vlast..

"Ali predominantno je ipak bilo da se u BiH vodila unutarstranačka i unutar partijska bitka u kojoj je Vojislav Šešelj ispao kolateralna šteta", smatra Kulenović.

foto: Printscreen

Ubrzo komunističke stavove menja nacionalističkim. U ranijim intervjuima je često govorio da je crvena knjižica tada njemu značila mnogo, ali da je tek kasnije shvatio u kolikoj je zabludi. Setio se i reči svog oca o ulasku u komunističku partiju.

"Počeo je da govori: 'Šta će ti to, to ti ne treba, to ti samo može probleme u životu stvoriti. U velikim si zabludama. Jednog dana, kad shvatiš, biće kasno, kad vidiš šta sve iza toga stoji'".

foto: Facebook printscreen

Vojislav Šešelj je na FPN u Sarajevu počeo da radi 1981. godine kao asistent. Zanimljiv je i naziv predmeta na kojem je bio asistent, “Teorija o ratu”, sve do 1984. godine kada je otišao u Zenicu u zatvor da služi dvogodišnju zatvorsku kaznu.

O Šešelju njegove kolege iz tog vremena nerado govore. Jedni ga smatraju “opasnom temom”, za njega kažu da je bio ambiciozan, ali vrlo radikalan po ponašanju.

"On nije bio neki loš čovek koji se ne ume družiti, ali je to znao svojom surovošću kvariti. On nije imao tajne o drugim u javnosti, o tome je znao javno govoriti", otkriva Ismet Grbo, FPN Sarajevo.

Od intelektualne zvezde u usponu, postao je nacionalista koji se okrenuo radikalnim stavovima prema drugima, kažu oni koji su ga poznavali.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.