Osobe koje su bile sa zaraženim Srbinom u kontaktu neće ići u školu i na posao! LONČAR OBJASNIO KAKO STOJE STVARI!
Zlatibor Lončar, Foto: Marina Lopicic

OPASNO

Osobe koje su bile sa zaraženim Srbinom u kontaktu neće ići u školu i na posao! LONČAR OBJASNIO KAKO STOJE STVARI!

Ministar se u Palati Srbija obratio medijima povodom prvog slučaja virusa korona u našoj državi!

Objavljeno:

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar potvrdio je na današnjoj konferenciji da imamo potvrđen prvi slučaj korona virusa u Srbiji. Nova bolest je potvrđena kod muškarca iz Subotice, koji se sada nalazi u izolaciji u bolnici.

- Obećali smo da ćemo biti krajnje transparentni. Desila se stvar koju smo očekivali, i koja je bila realna da se desi. Bilo je bukvalno pitanje sata kada će to biti. Imamo prvi pozitivan slučaj korona virusa. Radi se o čoveku koji ima 43 godine. Ono što je najbitnije, on se dobro oseća, trenutno nema nikakve tegobe. Boravio je u više navrata u Budimpešti. Tamo mu živi sestra. Ona je imala resspiratorne tegobe, temperaturu i sve one znake koji su slični korona virusu - rekao je Lončar.

Prvooboleli u Srbiji je osetio tegobe kada se vratio iz Budumpešte a zatim se sam javio lekarima.

- Bio je odgovoran, samoizolovao se, decu poslao na selo, ostao samo sa suprugom. Posumnjalo se odmah na korona virus, uzete su analize, noćas je urađen test, i bukvalno pre sat vremena stigao je rezultat. On je u izolaciji u bolnici u Subotici. Naše nadležne službe su uzele već analize svih osoba koje su bile u kontaktu sa njim i njegovom porodicom. Očekujemo u toku dana da dobijemo i te analize. Dobro se osećaju i njegova supruga i deca. Nemamo nikog da ima ozbiljnije zdravstvene tegobe - navodi ministar zdravlja.

Poseban oprez kod muškaraca starijih od 75 godina

On se još jednom zahvalio svim nadležnim službama na odlično odrađenom poslu, i istakao da nema mesta za paniku. Apelovao je, pogotovo na muškarce starije od 75 godina, da se ne izlažu gužvama u zatvorenom prostoru.

- Bilo je pitanje sata kada će se desiti. Danas je već nerealno da pomislimo da postoji neka zemlja koja nema korona virus. Pitanje je da li je registrovan ili ne. To je globalni problem i tako se i tretira. Nastavićemo i dalje sa svim merama. molimo sve građane da se pridržavaju tih mera. Ponavljam, nema mesta panici, nema mesta strahu. Skrećem pažnju pogotovo ljudima, pogotovo muškarcima, koji imaju preko 75 godina i imaju druge tegobe, da u ovom momentu smanje kontakte i izloženost gde ima dosta ljudi, pogotovo u gradskom prevozu. Da zaštite malo sebe. Srbija je spremna apsolutno za ovo. Sve što struka nalaže mi ćemo odraditi.

Posebno je napomenuo da je ovo globalni problem, zato što ovaj virus nema ni pasoš. S tim u vezi, trebalo bi, kako je rekao, da se sastanu svi ministri zemalja iz Evrope, i zauzmu zajednički stav koje bi sprovodile sve zemlje.

- Ja se nadam da će do toga doći ali dok ne dođe do toga mi ćemo sprovoditi sve što kaže struka - rekao je on.

Traži se rešenje da se stupi u kontakt koji imaju iskustva sa lečenjem obolelih kako bi se našla terapija koja je uspešna:

- Tražimo koja su najbolja sredstva, koja su dala rezultate, i građani treba da znaju da ćemo raditi da to nabavimo i bude dostupno svim našim pacijentima.

Vršilac dužnosti načelnika Jedinice za zarazne bolesti u Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograd primarijus dr Predrag Kon, epidemiolog, rekao je da je veoma bitno što smo otkrili prvi slučaj.

- To jeste nova situacija, ali potpuno očekivana. Imali smo situaciju koju nismo očekivali. Mislili smo da će se desiti u Beogradu. To znači da funkcioniše sistem. Taj pacijent se sam javio sa tegobama. Posumnjano je bez obzira na to što prethodno nije u Mađarskoj dijagnostikovan COVID-19, ali je posumnjano jer je bio sumnjiv kontakt, pa je ispitivan. Posle toga je preduzeto sve po našim procedurama - rekao je Kon.

U ovoj situaciji ćemo imati daleko veće angažovanje epidemioloških službi, dodaje on.

- Do detalja će biti ispitani ljudi koji su bili sa njim u kontaktu, i biće stavljeni pod nadzor. Takve osobe neće moći da idu u školu, niti na posao - istakao je dr Kon.

Na kraju, poručio je sledeće:

- Nastavimo život, kao i do sada nema promene. Pojedini delovi zdravstvenog sistema biće žestoko opterećeni . U ovom slučaju nemamo tako ogroman broj jer se sam javio i u izolaciji, ali da se radilo o mlađem čoveku koji je bio više društveno angažovan bilo bi i te kako posla.

Pratimo da se pojavljuju novi slučajevi obolevanja u svetu i za sada mislim da je stvar u okviru kontrole kako ja vidim. Potrebno je razmišljati i o lečenju - rekao je Kon.

Lončar je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da su razrađeni svi scenariji. Istakao je i da pacijent više nema temperaturu, i da se bez obzira na to što članovi njegove poroodice nemaju nikakve simptome tretiraju kao da imaju.

- Imali smo priče neodgovornih da mi nećemo moći da zbrinemo nijednog pacijenta osim u Infektivnoj klinci u Beogradu. Imate pacijenta koji je otkriven i leči se u Subotici. Kako će se lečiti svi planovi su razrađeni i za Beograd i za druga mesta. Ovaj pacijent je aposolutno dobro. Jutros nema temperaturu. Njegova porodica nema nikakve simptome, ali ih tretiramo kao da imaju - dodao je ministar.

Lončar je rekao i da se radi na tome da se pronađe terapija koja je kod obolelih dala rezultate.

- Uveravam građane da u tom smilsu mogu da budu smireni i da će komplikovani slučajevi dobiti terapiju koja je dala rezultate kod onih koji su imali isti ili sličan problem - kazao je ministar zdravlja.

Napomenuo je da Srbija jedna ozbiljna zemlja koja može da rešava probleme. Ovo je stvar, kako kaže, na koju ćemo odregaovati, koja će proći, a život mora da funkcioniše dalje.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.