NEMA MESTA PANICI, PLAN SMO RAZRADILI DO DETALJA, SVIMA ĆE BITI PRUŽENA POMOĆ! Lončar poslao poruku GRAĐANIMA!
Ministar zdravlja Zlatibor Lončar, Foto: TANJUG / SAVA RADOVANOVIC

HITNO

NEMA MESTA PANICI, PLAN SMO RAZRADILI DO DETALJA, SVIMA ĆE BITI PRUŽENA POMOĆ! Lončar poslao poruku GRAĐANIMA!

Koronavirus je upravo potvrđena kod muškarca iz Subotice!

Objavljeno: 10:58h

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar obratio se građanima na vanrednoj konferenciji od 10 časova.

- Desila se stvar koju smo očekivali, bilo je pitanje sata kada ćemo saznati da je neko od srpskih državljana biti pozitivan na koronavirus. Čovek je u četrdesetim godinama, putovao je u Mašarsku, bio je odgovoran i sam se izolovao jer je posumnjao na koronavirus.

- On se javio sa simptomima koji nalikuju oboljenju koje izaziva Kovid-19. Uzeti su uzorci i njihova obrada u laboratoriji Instituta “Torlak” pokazala je da je pacijent pozitivan na koronavirus.

On je trenutno smešten u izolaciju u bolnici u Subotici, dobija terapiju i u dobrom je zdravstvenom stanju, odnosno oseća se dobro. Ovo je na vanrednoj konferenciji u zgradi SIV-a saopštio ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

- Obećali smo da ćemo biti transparentni i zato smo zakazali ovu konferenciju - rekao je na početku obraćanja Lončar.

- Radi se u čoveku koji je u više navrata boravio u Budimpešti i on se sada oseća dobro - rekao je minsira zdravlja.

Lončar je rekao kako će Srbija nastaviti dalje sa svim merama, i naglasio je da nema mesta panici.

- Svi muškarci koji imaju preko 70 godina neka izbegavaju gradski prevoz i zatvorene prostore kako bi smanjili svoju izloženost ovom virusu, naglasio je Lončar.

- Ukoliko bude još pacijenata, mi imamo tačno razrađene planove, i za Beograd i za neka druga mesta. Ljudima je najbitnije da sistem ljude zbrine na adekvatan način. Ovaj pacijent je dobro, nema temperaturu, ali mi ćemo ga tretirati kao da ima temperaturu. Svakog sumnjivog tretiramo kao pozitivnog na virus, nema mesta panici i strahu, sistem funkcioniše i jako je bitno da nam građani veruju, naglašava Lončar.

Epidimiolog Predrag Kon je naglasio da je bitno što je otkriven slučaj.

- Misilo sam da će se ovo desiti u Beogradu, ali nije tako. Pacijent se sam javio sa tegobama. Bio je jedan sumnjiv kontakt i on je ispitan što je bitno. Sada ćemo imati daleko veće angažovanje epidemiologa koji će morati da ispitaju kontakte, a sumnjivi ljudi će biti stavljeni u karantin, ali kućni. Deca mogu ići u škole, a lečenje će se odvijati u izolaciji, naglasio je Kon.

Nekadašnji direktor Infektivne klinike Klinickog centra u Beogradu, profesor Mijomir Pelemiš rekao je da građani ne treba da se plaše i da se moglo očekivati da će se koronavirus pojaviti i kod nas.

On je na konferenciji za novinare rekao da je zdravstveni sistem Srbije u potpunosti spreman da ukaže pomoć i adekvatno zbrine obolele.

"Zdravstveni sistem je spreman da ukaže pomoć obolelima i važno je i da su građani svesni problema koji može nastati, a opet je sve to rezultat rada svih posebno radne grupe, da je sve dobro bilo organizovano i da se nadzor kada je u pitanju ovaj virus nastavlja ", rekao je Pelemiš.

Podsećamo, koronavirus je upravo potvrđena kod muškarca iz Subotice.

Juče je epidemiolog Branislav Tiodorović rekao da će virus korona sigurno stići u Srbiju, ali da nema mesta panici, jer u 80 odsto slučajeva bolest ima vrlo blage simptome.

Tiodorović kaže da činjenica da se virus pojavio u Banjaluci uvećava mogućnost da se to dogodi i kod nas, jer smo, kaže, otvorena država koja hoće da sarađuje s Evropom i svetom.

- Da ne pričamo koliko smo vezani sa Republikom Srpskom i okolnim zemljama u regionu i sasvim je očekivano da se virus pojavi i kod nas - kazao je Tiodorović.

On napominje da ogromno iskustvo iz Kine i Italije pokazuje da su u 80 odsto slučajeva simptomi bolesti blagi, ali upozorava da to može i da komplikuje situaciju, jer većina obolelih s blagim simptomima može da prenese virus i ne znajući da ga imaju.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.