AMERIKANCI PRETE SRBIJI SANKICIJAMA AKO UZME ORUŽJE OD RUSA?! Najnovija vest zasprepastila!
ILUSTRACIJA, Foto: Filip Plavčić, Reuters, AP, Wikipedia

SAD PRETI srbiji

AMERIKANCI PRETE SRBIJI SANKICIJAMA AKO UZME ORUŽJE OD RUSA?! Najnovija vest zasprepastila!

Amerikanci uputili pretnje sankcijama

Objavljeno:

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji ponovila je danas da je zabrinuta zbog činjenice da Srbija nabavlja rusku vojnu opremu i pozvala Beograd da odustane od transakcija sa Moskvom koje mogu da izazovu sankcije.

- Pozivamo sve naše saveznike i partnere da se odreknu transakcija s Rusijom koje rizikuju pokretanje sankcija prema Zakonu o suprotstavljanju američkim suparnicima kroz sankcije. Više puta smo izrazili zabrinutost zbog nabavke ruske vojne opreme u Srbiji, uključujući planiranu kupovinu sistema Pancir, sa visokim vladinim zvaničnicima - navodi se u odgovoru ambasade.

U njemu se dodaje da Sjedinjene Države i Rusija imaju vrlo različite vizije za budućnost Zapadnog Balkana, te da Vašington snažno podržava evropski put Srbije i njen postavljeni cilj članstva u Evropskoj uniji.

- Moskva se aktivno protivi zapadnoj integraciji regiona i nastoji da spreči rešavanje etničkih tenzija, marginalizuje uticaj SAD i EU, i uspori ili spreči zemlje Zapadnog Balkana da slede svoju, nezavisnu orijentaciju - ističe se u odgovoru ambasade.

Ranije je je Stejt department odgovorio na pitanje američkih medija šta misli o isporuci prvog dela ruskog protivvazdušnog raketnog sistema "Pancir S" Srbiji.

- U razgovoru sa visokim vladinim zvaničnicima više puta smo izrazili zabrinutost zbog kupovine ruske vojne opreme od strane Srbije, uključujući i kupovinu sistema Pancir, naveo je portparol Stejt departmenta.

Najave o uvođenju sancija Srbiji zbog nabavke ruskog oružja komentarisao je ranije i srpski predsednik Aleksandar Vučić koji je rekao "da bi besmisleno da nam uvode sankcije zbog pancira".

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.