NA OVOJ SLICI JE ČOVEK KOJI JE ODREDIO SUDBINU SRBIJE! Prepoznajete li ga? (FOTO)
U to vreme je provodio dosta vremena vežbajući mačevanje i ples, Foto: Printscreen

espresopedija

NA OVOJ SLICI JE ČOVEK KOJI JE ODREDIO SUDBINU SRBIJE! Prepoznajete li ga? (FOTO)

Do oktobra 1912. godine je stigao u Beč, gde je boravio kod svog starijeg brata Martina

Objavljeno:

Mladi Josip Broz koji će se kasnije proslaviti kao jugoslovenski lider Maršal Tito, radio je u Dajmlerovoj fabrici automobila u Viner Nojštatu, gradiću južno od Beča. U to vreme je tragao za poslom, novcem i dobrim provodom.

Posle kratkog perioda rada u Ljubljani, u periodu od maja 1911. do maja 1912. godine radio je u fabrici u Kamniku u Kamniškim Alpima, a kada je ova fabrika zatvorena, dobio je ponudu da pređe da radi u Čenkov u Češkoj.

Po dolasku na novo radno mesto je otkrio da poslodavac pokušava da dovođenjem jeftinije radne snage zameni mesne češke radnike, pa se zajedno sa ostalim radnicima pridružio radničkom štrajku i uspeo da primora poslodavca da odustane od ove namere.

Vođen radoznalošću, Broz se seli u Plzenj gde je nakratko zaposlen u fabrici Škoda, a zatim je otputovao u Minhen. Takođe je jedno vreme radio u fabrici automobila Mercedes-Benc u Manhajmu.

Do oktobra 1912. godine je stigao u Beč, gde je boravio kod svog starijeg brata Martina i njegove porodice i ubrzo se zaposlio u Viner Nojštatu, gde je radio u fabrici automobila Daimler, a često je od njega traženo da vozi i testira automobile.

U to vreme je provodio dosta vremena vežbajući mačevanje i ples i tokom ovog perioda je delimično naučio nemački jezik.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.