AKO JE SVE TAKO PINK, ZAŠTO JE SRBIJA PALA NA SVIM RANG LISTAMA? I Sergej pisao pismo posle Vučića i Jeremića
Sergej Trifnović, Foto: Filip Plavčić

autorski tekst

AKO JE SVE TAKO PINK, ZAŠTO JE SRBIJA PALA NA SVIM RANG LISTAMA? I Sergej pisao pismo posle Vučića i Jeremića

PSG je smatrao da su ključni elementi svakog dogovora koji će dovesti do slobodnijih i poštenijih izbora medijske slobode i vladavina zakona

Objavljeno:

Prenosimo vam autorski tekst lidera Pokreta slobodnih građana Srbije Sergeja Trifunovića za Euractiv.

“Predsednik Srbije Aleksandar Vučić tvrdi da je demokratija u Srbiji napadnuta odlukom opozicije da bojkotuje izbore, naprotiv verujemo da je srpska demokratija pod napadom predsednika i njegove stranke, čiji su postupci doveli Srbiju u političku krizu”, piše Sergej Trifunović predsednik Pokreta slobodnih građana (PSG) u autorskom tekstu za Euractiv.

Trifunović podseća da je PSG prošlog meseca proglasio bojkot izbora, tek pošto su iscrpljeni svi ostali načini za pronalaženje zajedničke tačke sa vladom za poboljšanje izbornih uslova.

„Ako je situacija ružičasta kao što predsednik tvrdi, zašto je Srbija pala na svim svetskim rang-listama o slobodama i demokratiji? Ako je predsednik u pravu, zašto bi OEBS poslao najveću posmatračku misiju za izbore u poslednjoj deceniji u Srbiju? Da li bi Evropski parlament započeo dijalog sa vladom i opozicijom u pokušaju poboljšanja izbornih uslova?“, piše Trifunović.

Trifunović naglašava da je PSG bio prvi i jedini politički akter koji je prošlog leta pozvao Evropski parlament da pomogne u dijalogu između vlade i opozicije, kao i da se uključio u sve runde dijaloga posredovanog Evropskim parlamentom, a koji je rezultirao sporazumom iz 13. decembra 2019.

„PSG je smatrao da su ključni elementi svakog dogovora koji će dovesti do slobodnijih i poštenijih izbora medijske slobode i vladavina zakona. U tom kontekstu, to je izbor novih članova REM-a, što je rešeno formulom 3+2, otvaranje državne televizije RTS i drugih nacionalnih emitera, tako da nude uravnoteženu pokrivenost kao i kraj zloupotrebe državnih resursa u svrhu izbora“, piše predsednik PSG.

On naglašava da vlada Srpske napredne stranke nije uspela da ispuni tačke pomenutog sporazuma, te da je prekršila sva obećanja data ne samo opoziciji i građanima, već i Evropskom parlamentu koji je olakšao dijalog između vlasti i opozicije.

Kada je u pitanju izbor prva tri člana REM-a, Trifunović ističe da se proces nije odvijao u skladu sa postignutim sporazumom, jer su kandidati za te pozicije bili povezani sa vladajućim strankama, pa samim tim nisu bili prihvatljivi za PSG.

„Za druga dva člana REM-a proces je započeo tek krajem januara i još uvek traje. Dakle, REM koji je ključan za praćenje i sankcionisanje medija koji krše standarde i zakone, još uvek uvek nije nepristrasan i funkcionalan, mesec dana pre nego što bi trebalo da krene izborna kampanja“, navodi Sergej Trifunović.

U autorskom tekstu za Euractiv, Trifunović podseća da je u skladu sa pomenutim sporazumom bilo dogovoreno da Radio televizija Srbije sledi „BBC standarde“. On zaključuje da jeste postignut određen napredak sa RTS-om, ali da još uvek ne postoji uravnotežena pokrivenost svih aktera sa političke scene, kao ni objektivne vesti i intervjui.

„PSG naglašava da masovne korupcionaške afere, kriminalne aktivnosti i zloupotreba službenog položaja od strane ogromnog kadra vladinih ministara, na RTS-u se gotovo ni ne spominju“, piše Trifunović.

Pokret slobodnih građana nije lako doneo odluku da neće učestovati na izborima, smatra Trifunović, dodajući da je PSG pokušao da bude konstruktivan i ponudi jasne i ostvarive rezultate, te na kraju i tražio dijalog sa Evropskim parlamentom.

„Sve smo to uradili u oskudnoj nadi da ćemo uspeti da obezbedimo bolje izborne uslove i poboljšamo medijsku situaciju u zemlji. To se nije dogodilo i nije nam preostala druga opcija, osim da koristimo jedini metod koji nam je ostao na raspolaganju da skrenemo pažnju na masovni demokratski deficit u Srbiji, ne učestvujući tako u nepravednim i nelegitimnim izborima“, objašnjava Trifunović.

Prema njegovom mišljenju, Srbija je zarobljena država sa zarobljenim medijima možda i gore nego što je to bio slučaj u Severnoj Makedoniji kada je Evropska unija razrešila političku krizu 2015, što se može videti i u izveštajima Komisije o napretku Srbije, svetskom indeksu slobode štampe i drugim relevantnim istraživanjima.

„U takvoj zarobljenoj državi nema demokratije, nema slobodnih i poštenih izbora“, zaključuje Trifunović.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Europeanwesternbalkans/Euractiv)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.