KANDIĆ I JERKOV: Vjerica Radeta i Petar Jojić neće biti poslati u HAG!
Nataša Kandić i Aleksandra Jerkov, Foto: Beta / Miloš Miškov, Espreso.co.rs

MIŠLJENJE

KANDIĆ I JERKOV: Vjerica Radeta i Petar Jojić neće biti poslati u HAG!

Ni Aleksandra Jerkov ne veruje da će Radeta i Jojić biti uhapšeni i isporučeni

Objavljeno:

Vjerica Radeta i Petar Jojić, funkcioneri Srpske radikalne stranke (SRS) neće biti uhapšeni i poslati u Hag, smatraju sagovornice Danasa Nataša Kandić, osnivačica Fonda za humanitarno pravo (FHP) i Aleksandra Jerkov, poslanica Demokratske stranke (DS).

Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove (Mehanizam) sa sedištem u Hagu potvrdio je raniju odluku da će suditi Radeti i Jojiću. Njih dvoje se terete da su pretnjama i podmićivanjem uticali na svedoke optužbe u haškim procesima protiv lidera radikala Vojislava Šešelja da ne svedoče ili da promene iskaz i brane Šešelja.

Apelaciono veće Mehanizma, pravnog naslednika Haškog tribunala, odbilo je žalbu koju je na tu prvostepenu odluku uložila Srbija. Veće je zaključilo da kineski sudija Liju Daćun nije pogrešio kada je ranije odlučio da se, zbog odbijanja ključnih svedoka da daju iskaze ako suđenje bude u Srbiji, Radeti i Jojiću sudi u Hagu. U maju prošle godine, sudija Daćun je poništio prvobitnu odluku ovog suda kojom je proces radikalima bio ustupljen Srbiji. On je tada izdao i novi nalog za hapšenje dvoje radikala i Srbiji naložio da ih bez odlaganja izruči u Hag.

Kao obrazloženje odluke, sudija Daćun je naveo da su ključni svedoci u ovom predmetu „nedvosmisleno“ izjavili da neće svedočiti ako suđenje bude u Srbiji zbog „ozbiljne zabrinutosti za svoju bezbednost i bezbednost svojih porodica“.

Nataša Kandić kaže za Danas da je bilo očekivano da Mehanizam odbije zahtev da se optuženim radikalima sudi u Srbiji.

– Nema primera da se za nepoštovanje suda sudilo pred domaćim sudom. Srbija je jedina zemlja, naslednica bivše Jugoslavije, koja uporno odbija da uhapsi i preda optužene. U postojećoj političkoj konstelaciji u Srbiji, ne očekujem da Srbija reagovati na odluku Mehanizma i povinovati se zahtevu za predavanjem optuženih radikala. To je nova dimenzija saradnje, koja nedvosmisleno pokazuje da Srbija više nije spremna da sarađuje sa međunarodnim institucijama u vezi sa nasilnom prošlošću i kršenjem međunarodnih normi – naglašava Kandić.

Sagovornica podseća da je javnost u Srbiji prethodnih dana imala prilike da vidi kako radikali u parlamentu i javnom životu postaju glavni tumači toga šta se dogodilo u Srebrenici.

– U parlamentu su se predstavili kao borci za novu istinu o Srebrenici i pozvali sve poslanike da se bore protiv svih koji tvrde da se dogodio genocid. Parlament je sve više privatizovana institucija u kojoj se dele nove uloge. Eto, radikali su postali zvanični tumači događaja u oružanim sukobima na području bivše Jugoslavije. To nedvosmisleno ukazuje da se SNS i SRS sve bliže povratku u nekadašnje odnose – ukazuje Kandić.

Ni Aleksandra Jerkov ne veruje da će Radeta i Jojić biti uhapšeni i isporučeni.

– Vlada Srbije je u svemu što je do sada radila pokazala da podržava i Šešelja i njegove saradnike, da se zakon na njih ne odnosi i da institucije neće raditi svoj posao. Ne vidim zašto bi ovo bio izuzetak – smatra Jerkov.

U Ministarstvu pravde ističu za Danas da još nisu dobili odluku Žalbenog veća Mehanizma za krivične sudove u Hagu i podsećaju da je nadležni sud u Srbiji odlučio da nisu ispunjeni uslovi za izručenje Radete i Jojića Hagu.

„Takođe, ističemo da je srpsko pravosuđe u potpunosti sposobno da adekvatno sudi Radeti i Jojiću, na šta je Ministarstvo pravde u više navrata ukazivalo i Mehanizmu u Hagu i Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija“, navode Danasu u Ministarstvu pravde na čijem je čelu Nela Kuburović.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.