VUČIĆ: U Srbiji nema KORONAVIRUSA, namerno se šire LAŽNE INFORMACIJE na društvenim mrežama! NIKO NIJE UMRO
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Vlade Ana Brnabić, Foto: Nemanja Nikolić

važno

VUČIĆ: U Srbiji nema KORONAVIRUSA, namerno se šire LAŽNE INFORMACIJE na društvenim mrežama! NIKO NIJE UMRO

Sastanak je počeo u 12 sati u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike

Objavljeno: 14:05h

Predsednik Aleksandar Vučić sastao se danas sa predstavnicima svih zdravstvenih i drugih institucija koje učestvuju u borbi protiv korona virusa.

13.28 - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obraća se javnosti nakon sastanka svih zdravstvenih i drugih institucija koje učestvuju u borbi protiv koronavirusa

- Na društvenim mrežama pojavile su se već lažne informacije da u Srbiji navodno ima petoro mrtvih od posledica korona virusa, što je ministar zdravlja Zlatibor Lončar demantovao i ukazao da se proverene informacije mogu dobiti na sajtu, koji je danas počeo da radi, na adresi Covod-19.rs.

foto: Nemanja Nikolić

U porukama na drštvenim mrežama, poput Votsapa, izvor je navodna doktorka koja obaveštva prijatelja da u Srbiji ima korona virusa, ali da je svima strogo zabranjeno da govore o tome, i da je već petoro navodno umrlo u Beogradu.

"Danas me zvala doktorka sa infektivne klinike da mi kaže da se pojavio korona virus u Srbiji. Da im je dvoje umrlo na infektivnoj klinici i umrlo je dvoje ili troje na KBC Bežanijska kosa." Ministar je danas potvrdio da je svih 14 osoba koje su bile testirane na virus korone bilo negativno, naveo je predsednik Srbije i dodao:

foto: Nemanja Nikolić

- Albanski lideri su upravo iz istog razloga, kako bi se srepčilo širenje panike, pozvali gradane da ne budu plen onih koji šire paniku od moguće pojave korona virusa, a tužilaštvo u Tirani pokrenulo je već istragu o širenju lažnih informacija. "Armija " od najmanje 48 organizacija već mesec dana radi na proveri činjenica iz 30 zemalja u cilju razotkrivanja lažnih informacija o novom virusu Korona. Dezinformacije u vezi sa puštanjem u promet čudotvorne vakcine bile su najveći trend, koje je u stopu pratio veliki broj lažnih podataka o izvoru bolesti, rekao je Vučić.

"Predvideli smo sve, do najsitnijih detalja"

- Predvideli smo sve, do najsitnijih detalja. Povećaćemo broj sanitetskih timova i osoblja na svim graničnim prelazima i na sva tri aerodroma. Pripremili smo sve naše ustanove, sobe, uredili za potencijalne bolesnike, napravili sve što je potrebno da ih izlečimo, zamolili dve kompanije u Srbiji koje se bave proizvodnjom maski da ubrzaju proizvodnju - dodao je Vučić.

"Molim ljude da ne kupuju brašno i konzerve, bespotrebno je"

Molim ljude da ne kupuju brašno i konzerve pošto će im propasti, da ne troše pare... Bespotrebno je... Nikakve panike na tržištu ne sme da bude, zamolio je predsednik i dodao da imamo toga koliko god hoćete i poželite.

"Ja sam samo shvatio da je slabiji od gripa i da ruke samo češće treba da se peru"

- Od svega ja sam samo razumeo da ruke češće treba da se peru i da je slabiji od običnog gripa i da više ima smrtnih slučajeva od sezonskog gripa nego od ovoga... - dodao je Vučić i zamolio sve da spuste loptu, da na racionalan način sve to posmatramo i da ćemo proći i kroz ovo, te da ne uništavamo rođenu zemlju.

Sastanku u zgradi Predsedništva prisustvuju ministar zdravlja Zaltibor Lončar, direktorka Instituta za javno zdravlje Verica Jovanović, direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić, direktor Infektivne klinike Goran Stevanović, iskusni infektolog Mijomir Plemiš, koji će predsedniku preneti sve informacije u vezi sa novim virusom, kao i presek trenutne situacije.

Takođe, sastanku prisustvuju i predsednik PKS Marko Čadež, ministri u vladi Nebojša Stefanović, Siniša Mali, Aleksandar Vulin, direktor policije Vladimir Rebić...

Ministar Lončar je ranije danas rekao da u Srbiji nema zaraženih korona virusom, iako se on pojavio u zemljama u okruženju, i da nema mesta panici.

On je zamolio građane da se oslanjaju na zvanične informacije i istakao da je Srbija spremna, da ima razrađen sistem reagovanja, što je potvrdila i SZO, opreme za zdravstvene radnike, uz poštovanje procedura Svetske zdravstvene organizacije.

"Po svemu što znamo o novom korona virusu on je slabiji od sezonskog gripa. Mi smo imali 24.000 zaraženih sezonskim gripom u jednoj nedelji, produžili smo zimski raspust i smanjili broj obolelih na 12.000", naveo je ministar.

Takođe, rekao je i da je 98 odsto zaraženih koronom u Kini, dva odsto u Evropi, da su posebno osetljivi muškarci stariji od 80 godini, koji boluju od neke hronične bolesti, imaju udružena oboljenja. Kod 90 odsto zaraženih virusom, bolest prođe bez ikakvih posledica.

Ministarstvo zdravlja je aktiviralo telefonski broj na koji mogu da se jave svi koji su bili u zaraženom području, kod kojih se pojave simptomi bolesti, a u okviru sajta biće i poseban deo koji se bavi samo korona virusom.

"Ovo je stvar koja mora da se prepusti stručnim službama", naglasio je Lončar i dodao da je važno svaki pojedinac da uradi ono što je do njega - redovno pere ruke, prošeta...

Srbija je, čim se pojavio virus u Kini, uvela termovizijske kamere na aerodrome.

"Sada smo pojačali kontrolu i na drugim graničnim prelazima, ne samo aerodromima. Pojačali nadzor nad ljudima koji dolaze u Srbiju. Ljudi treba da slušaju savete lekara koji se ceo život bave tom problematikom", naveo je on.

Dodaje da se redovno prati situacija u regionu i svetu. Nabavljaju se dodatne količine i lekova i materijala.

"Leka nema za novi korona virus, ali leče se komplikacije. Najveća komlikacija je upala pluća. Nema mesta panici", rekao je Lončar.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.