AMERIKA PLANIRA SRBIJI DA UVEDE SANKCIJE? Stiglo uznemirujuće obaveštenje IZ STEJT DEPARTMENTA
Stejt department, Foto: Profimedia

novina

AMERIKA PLANIRA SRBIJI DA UVEDE SANKCIJE? Stiglo uznemirujuće obaveštenje IZ STEJT DEPARTMENTA

NATO se u ponedeljak oglasio ruskom oržju u Srbiji, navodeći da nabavke u oblasti odbrane su nacionalna odluka i Srbija ima pravo izbora

Objavljeno:

Američki Stejt department pozvao je danas sve saveznike i partnere da odustanu od transakcija sa Rusijom koje bi mogle da dovedu do uvođenja sankcija. Sankcije bi bil uvedene po Zakonu o suprostavljanju američkim protivnicima kroz sankcije (CAATSA).

Tako je Stejt department odgovorio na pitanje Glasa Amerike šta misli o isporuci prvog dela ruskog protivvaždušnog raketnog sistema "Pancir S-1" Srbiji.

- U razgovoru sa visokim vladinim zvaničnicima više puta smo izrazili zabrinutost zbog kupovine ruske vojne opreme od strane Srbije, uključujući i kupovinu sistema Pancir S-1 - naveo je portparol Stejt departmenta.

Iz Evropske unije je prethodno saopšteno da je za napredak na putu evrointegracija, "potrebno da Srbija usaglasi svoju spoljnu politiku sa spoljnom politikom Evropske unije, u skladu sa pregovaračkim okvirom".

- Vlada Srbije je integraciju u Evropsku uniju označila kao strateški prioritet države. Očekujemo da se Srbija ponaša u skladu sa obavezama koje je preuzela - saopštio je Peter Stano, portparol visokog predstavnika za spoljnu politiku i bezbednost EU Žozepa Borelja.

Dogovor o kupovini ruskog raketnog sistema "Pancir S-1" Srbija i Rusija su postigle tokom zajedničke vojne vežbe "Slovensko bratstvo" održane oktobra 2019.

Podsetimo, i NATO se u ponedeljak oglasio ruskom oržju u Srbiji, navodeći da nabavke u oblasti odbrane su nacionalna odluka i Srbija ima pravo izbora.

To je bio odgovor Alijanse na pitanje Radija slobodna Evropa o isporuci ruskog protivvazdušnog raketnog sistema "Pancir S-1", koji je Srbija kupila na osnovu sporazuma iz 2019.

- Srbija ima pravo da slobodno bira svoje političke i bezbednosne aranžmane. NATO i Srbija su bliski partneri i mi smo posvećeni jačanju našeg partnerstva sa Srbijom, uz puno poštovanje njene politike neutralnosti - navodi u saopštenju NATO.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.