JUKOM, ŠTA TO NIJE DOBRO U ZAKONU O NESTALIM BEBAMA? Uvažili smo i vaših 7 amandmana
Oglasilo se Ministarstvo pravde, Foto: Beta/Miloš Miškov, BETAPHOTO/MEDIJA CENTAR BEOGRAD/MO, Ilustracija

SAOPŠTENJE za javnost

JUKOM, ŠTA TO NIJE DOBRO U ZAKONU O NESTALIM BEBAMA? Uvažili smo i vaših 7 amandmana

Postojanje političke volje da se ovo pitanje reši je pitanje poštovanja ljudskih prava građana Srbije- piše u dopisu YUKOM-a

Objavljeno:

Ministarstvo pravde poziva predstavnike nevladine organizacije YUCOM da javnosti u Srbiji objasne zašto im nije prihvatljiv Predlog zakona o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Republici Srbiji (takozvani Zakon o nestalim bebama), s obzirom da je nekoliko amandmana te organizacije postalo sastavni deo predloga zakona, koji će poslaniici uskoro razmatrati.

Uzimajući u obzir da je prvi tekst zakona bio prosleđen na usvajanje 2016. godine, a da je iz skupštinske procedure povučen 2017. godine zbog formiranja nove Vlade Srbije, Ministarstvo pravde je taj trenutak iskoristilo da dodatno unapredi tekst zakona.

S ozbirom na to da je YUCOM u saradnji sa Beogradskom grupom roditelja nestalih beba u novembru 2016. godine poslao predloge svojih amandmana, Ministarstvo je u skladu sa tim amandmanima unapredilo tekst, time što je prihvatilo 7 od 9 tih amandmana.

Ističemo da su predstavnici tih organizacija tada u dopisu Ministarstvu pravde istakli da su načelno saglasni sa njegovim upućivanjem u dalju proceduru.

Ministarstvo pravde se zahvaljuje navedenim organizacijama na pomoći u procesu izrade teksta zakona, koji će doprineti utvrđivanju činjenica i okolnosti pod kojima se dogodio nestanak dece.

Ukazujemo i na činjenicu da predloženi tekst zakona sadrži većinu preporuka Saveta Evrope, kao i da je to telo dalo pozitivnu ocenu na predloženi zakon.

Pored navednog, potrebno je imati u vidu da je na inicijativu Saveta Evrope i na osnovu javnog slušanja, koje je u Narodnoj skupštini Srbije održano u novembru 2019. godine, skupštinski Odbor za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu podneo dodatnih šest amandmana na predloženi tekst zakona.

Podsećamo da su Radnu grupu Ministarstva pravde, za izradu teksta ovog zakona, činili predstavnici svih relevantnih institucija. Pored predstavnika tri ministarstva – pravde, unutrašnjih poslova i zdravlja, radna grupa je bila sastavljena i od predstavnika Republičkog javnog tužilaštva, Vrhovnog kasacionog suda, Državnog pravobranilaštva, kao i od predstavnika grupa roditelja dece za koju postoji sumnja da sus nestala u porodilištima u Republici Srbiji.

U prilogu saopštenja dostavljamo i dopis YUCOM-a iz novembra 2016. godine:

Predstavnici Komiteta pravnika za ljudska prava- JUKOM i predstavnici Beogradske grupe roditelja nestalih beba, sastali su se sa pomoćnikom ministra pravde gospodinom Balinovcem 8.novembra 2016. godine, kojom prilikom su zajedničkim radom dogovorili da je Predlog zakona o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Republici Srbiji, neophodno izmeniti sa 9 amandmana.

Predlog zakona zajedno sa 9 dogovorenih amandmana koji su u aneksu ovog dopisa, smatramo pomakom u odnosu na prethodne Nacrte, te smo načelno saglasni sa njegovim upućivanjem u dalju proceduru.

Presudom Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Zorice Jovanović protiv Srbije, naloženo je Srbiji da na adekvatan način omogući saznavanje svih relevantnih činjenica o deci za koju se sumnja da su nestala u porodilištima u Srbiji, da obezbedi mehanizam koji bi nadgledalo nezavisno telo i da u svakom slučaju kada se utvrdi da je dete nestalo, roditelju, odnosno podnosiocu zahteva isplati adekvatnu novčanu nadoknadu.

Ostaje otvoreno pitanje primene ovog zakona, odnosno da li će njegova primena i dovesti do saznanja svih relevantnih činjenica u vezi sa decom za koju se smatra da su nestala iz porodilišta u Srbiji, ali pozdravljamo napore koje je Srbija preduzela, a pre svega Ministarstvo pravde koje i posmatramo kao garant sprovođenja ovog zakona, uz puno poštovanje podele vlasti.

Kako bi došlo do pune primene i saznavanja činjenica o nestalim bebama očekujemo od ministarstva, pre svega Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva zdravlja da ulože jednake napore u primeni zakona, kako bi na adekvatan i sveobuhvatan način ne samo omogućili da se sazna šta se desilo sa nestalim bebama, već i kako bi Srbija u potpunosti ispunila naloge iz presude Evropskog suda za ljudska prava.

Kao koordinator grupe Nacionalnog konventa za poglavlje 23 pristupnih pregovora sa Evropskom unijom, JUKOM će pratiti primenu ovog zakona, shodno aktivnosti 3.6.2.29 Akcionog plana, kao i komunicirati sa Komitetom ministara Saveta Evrope.

Postojanje političke volje da se ovo pitanje reši je pitanje poštovanja ljudskih prava građana Srbije, pre svega roditelja koji iznose sumnje u sudbinu dece, a rešenje je u rukama zakonodavca, a potom pravosuđa i svih navedenih državnih institucija.

U Beogradu, dana 9.11.2016. godine

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.