DEMOKRATIJA U SRBIJI JE POD NAPADOM SAMOPROGLAŠENE OPOZICIJE: Autorski tekst Vučića koji je podigao dosta prašine
Uvereni smo da će narod Srbije preko poziva na bojkot izbora prozreti njihove namere i videti ko su oni zaista, Foto: Beta/Miloš Miškov

lični pogled

DEMOKRATIJA U SRBIJI JE POD NAPADOM SAMOPROGLAŠENE OPOZICIJE: Autorski tekst Vučića koji je podigao dosta prašine

Pod ovom vladom, Srbija trenutno uživa snažnu ekonomiju sa rastom BDP-a od 4%, jednim od najbržih u Evropi

Objavljeno:

Demokratija u Srbiji je pod napadom samoproglašenih lidera opozicije koji pozivaju na bojkot aprilskih izbora, piše predsednik Srbije Aleksandar Vučić u autorskom tekstu za Euractiv.

Vučič upozorava da bi u ovim okolnostima glasači koji bi inače glasali za opoziciju mogli ostati uskraćeni za svoje osnovno demokratsko pravo na političku zastupljenost, koje bi im oduzela nekolicina pojedinaca koji tvrde da su predstavnici opozicije.

Tamo gde stranke koje najavljuju bojkot nisu spremne da osvoje srca i umove birača, naša Vlada predvođena Srpskom naprednom strankom (SNS) spremna je da izađe pred birače na slobodnim i poštenim izborima”, navodi Vučić.

Predsednik Srbije podseća da Srbija trenutno ima snažnu ekonomiju sa rastom BDP-a od 4 odsto, koji je jedan od najvećih u Evropi, dok je nezaposlenost ispod 10 odsto, u odnosu na stopu od 25 odsto koju je trenutna Vlada nasledila od prethodne vlasti.

Autorski tekst predsednika Vučića prenosimo u celosti:

Pod ovom vladom, Srbija trenutno uživa snažnu ekonomiju sa rastom BDP-a od 4%, jednim od najbržih u Evropi, dok je nezaposlenost ispod 10%, što je pad sa stope od 25% koju smo nasledili. Javni dug se konstantno smanjuje, investicije - uključujući i strane investicije - rastu na rekordnom nivou, dok su plate i penzije najviše koje je država ikada videla. Da bi obezbedila da narod može da ostvari svoje demokratsko pravo glasa na slobodnim i fer izborima, Vlada Srbije je provela poslednjih dvanaest meseci radeći sa nevladinim organizacijama, Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) i Kancelarijom za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), Evropski parlament i političke partije širokog političkog spektra u Srbiji.

Vlada se nije samo uključila u razgovore i rasprave, već je primala, od svih stranih i domaćih zainteresovanih strana, uključujući opozicione stranke, zahteve i preporuke o tome kako poboljšati zakone i propise koji regulišu čitav izborni proces do najsitnijih detalja. Prošlog avgusta vlada Republike Srbije formirala je „Radnu grupu za saradnju sa OEBS-om i ODIHR-om“ sa ciljem da donese pravila i propise koji će obezbediti slobodne i fer izbore ovog proleća. Radnom grupom predsedava ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović, koji će uskoro predstaviti OEBS / ODIHR i široj javnosti šestomesečni izveštaj o napretku radne grupe. Ne želeći da utičem na izveštaj ministra, sa sigurnošću se može očekivati da će potvrditi da su svi važni, smisleni i posledični zahtevi i preporuke koje je primila vlada prihvaćeni i usvojeni potrebni zakoni. Ključne mere, poput zakona o finansiranju izborne kampanje, zakona o funkcionisanju Agencije za borbu protiv korupcije, pravila koja regulišu političke aktivnosti izabranih zvaničnika i državnih službenika, pravila koja regulišu pristup medijima tokom izborne kampanje, pravila koja regulišu upravljanje izbornim spiskovima i procedurama glasanja, kao i prava birača i domaćih i stranih posmatrača izbora da pažljivo nadgledaju i nadgledaju izbore, svi su usvojeni i doneseni potrebni propisi.

Parlamentarni prag je takođe smanjen sa 5% na 3% kako bi se osigurala zastupljenost šireg spektra političkih stranaka i zagarantovana mesta predstavnicima nacionalnih manjina. Obe mere će smanjiti broj mesta koja SNS potencijalno može da obezbedi. S obzirom na pravičan pristup medijima za kandidate i opozicione stranke, budući da je ovo bio fokus pritužbi najglasnijih opozicionih lidera, Regulatorni organ za elektronske medije (REM) će odmah usvojiti nova pravila o tome kako javni servisi moraju osigurati, a komercijalni mediji trebalo bi da osiguraju zastupanje bez diskriminacije svih registrovanih političkih partija, koalicija i kandidata tokom izborne kampanje. REM će dobiti mandat da pažljivo nadgleda poštovanje ovih pravila i preporuka od strane javnih službi i komercijalnih medija i da izveštava na nedeljnoj osnovi na svojoj veb stranici otvorenoj za javnost.

Ugroženi bojkot nikada se nije odnosio na izborni proces, već se uvek radi o strahu lidera opozicije da se pošteno i transparentno suoče sa biračkim telom. Ti samoimenovani lideri opozicije oružjem su aktivirali alat za bojkot kako bi pokušali da delegitimišu aprilske izbore i sledeću vladu. Neće uspeti.. Jedini smisleni bojkot mogao bi biti bojkot izbora naroda Srbije, a ne lidera bez sledbenika. Nasuprot otme, očekivana visoka izlaznost birača potvrdiće izbore i diskreditovati one koji pozivaju na bojkot.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Euractiv.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.