PAKT TRAMPA I MAKRONA: Ne daju Angeli da UCENJUJE SRBIJU!
Ne daju Merkelovoj da ucenjuje Srbiju, Foto: Printscreen/EPA Ron Sachs

pakt

PAKT TRAMPA I MAKRONA: Ne daju Angeli da UCENJUJE SRBIJU!

Tramp i njegova administracija posvećeni su rešenju ovog pitanja, Vašington ima čak dvojicu izaslanika za dijalog Beograda i Prištine i njihov stav je jasan

Objavljeno:

Angela Merkel priprema napad i čitav spektar ucena i pritisaka kako bi naterala Srbiju da prizna Kosovo. Već polovinom marta nemačka kancelarka će zahtevati od Srbije da ispuni želju Berlina i da prizna nezavisnot Kosova. Nemačka na tome insistira otkako je Kosovo proglasilo nezavisnost.

Ipak, izvor Srpskog telegrafa je izjavio sledeće:

Berlin još nije precizirao svoju ponudu, međutim, već sada je jasno da će biti protiv toga da Srbija na Kosmetu dobije bilo šta u teritorijalnom smislu. Od nas će se u nekoj formi tražiti da prihvatimo nezavisnost, bilo da pristanemo na to da Kosovo postane članica Ujedninjenih nacija, bilo da formalno prihvatimo otimanje teritorije. Naravno, ni jedno ni drugo nećemo prihvatiti.

I iz diplomatskih krugova navode da kancelarka planira da se narednog meseca sastane sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem. Nakon ovog razgovora, u Berlin na konsultacije će biti pozvan i premijer Kosova, Aljbin Kurti:

Berlin je na poziciji da pitanje granica sada ne treba da bude jer bi se time otvorila Pandorina kutija na Balkanu, ali i u EU. Stoga će izaći sa predlogom za neku vrstu autonomije za sever pokrajine i enklave, dodatnim garancijama za naš narod i svetinje, ali sa mogućnošću da se narod u pokrajini za 20 godina, na referendumu, izjasni da li želi da ostane u sastavu Kosova.

Svi ovi predlozi su u suprotnosti sa onim što na terenu rade Vašington i Pariz:

Tramp i njegova administracija posvećeni su rešenju ovog pitanja, Vašington ima čak dvojicu izaslanika za dijalog Beograda i Prištine i njihov stav je jasan: nema unapred dogovorenih rešenja, interesi i jedne i druge strane moraju se uvažavati da bi se došlo do kompromisa. To je precizno preneo i Trampov glavni operativac zadužen za ovu priču, Ričard Grenel, koji je i na funkciji američkog ambasadora u Nemačkoj. Identične poruke poslao je i francuski predsednik, Emanuel Makron, koji je i ispred Merkelove u Berlinu izjavio: ,,Nemamo nameru da propišemo rešenje, već smo spremni da sagledamo sve opcije i da se razgovori nastave bez tabua.''

Istoričar Saša Adamović ocenio je za Srpski Telegraf da se Angela Merkel uzalud nada da će do kraja godine realizovati Ahtisarijev plan plus plus:

Ultimatum koji je Austrija ispostavila Srbiji 1914, pa i onaj koji smo imali u Rambujeu 1991, nije doneo očekivan rezultat, a tek bi ova nemačka ocena bila karikatura. Trenutno, Nemačka jeste ekonomski motor EU, međutim, Merkelova je na kraju svoje kancelarske karijere, te nije u stanju ni u poziciji da nametne rešenje kosovskog pitanja.

S druge strane, ističe i kako je francuski predsednik u usponu, te je sve jači u rivalitetu između Pariza i Berlina:

Uprkos razlikama između Trampa i Makrona, kada govorimo o stavovima vezanim za KiM, Vašington i Pariz su na sličnim pozicijama. Na sve to Trampova administracija oličena u Grenelu sigurno neće dozvoliti da Nemačka dominira na temu rešavanja kosovskog problema jer bi to bila pobeda Klintonove duboke države, koja je i danas u sprezi sa nemačkim vlastima. Stoga je jasno da će pakt Trampa i Makrona dovesti do toga da nemački ultimatum doživi propast.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.