NOVI NAPAD NA SRBIJU OD MILOVOG MINISTRA: Sveštenici unose nemir i neslogu u Crnu Goru!
Milutin Simović poručio je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću "da ostavi Crnu Goru na miru da samostalno uredi odnose, Foto: Printscreen/Youtube, Marina Lopičić

oglasio se

NOVI NAPAD NA SRBIJU OD MILOVOG MINISTRA: Sveštenici unose nemir i neslogu u Crnu Goru!

"To je samo još jedna potvrda direktnog mešanja u unutrašnje stvari Crne Gore i to predsednika Srbije, Vučića, i ne po prvi put. On 'velikodušno' ;nudi plaćanje dugova SPC, kako kaže 'da nam ne bi oduzimali svetinje'. O kojim svetinjama govori predsednik Vučić?"

Objavljeno:

Potpredsednik crnogorske Vlade Milutin Simović poručio je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću "da ostavi Crnu Goru na miru da samostalno uredi odnose" države i Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP) Srpske pravoslavne crkve (SPC) "na dobro svih pravoslavnih vernika u Crnoj Gori".

Simović je time odgovorio na izjavu Vučića da će Srbija "ako treba, pomoći Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) u Crnoj Gori" ;i ;"platiti sve što treba za SPC", kako "ne bi oduzimali svetinje".

Vučić je to rekao za beogradsku TV "Prva", komentarišući navode Poreske uprave Crne Gore o "višemilionskom" dugu MPC i najave da će taj dug, u slučaju potrebe, biti naplaćen prinudno.

Simović je rekao da ga čudi "neuobičajeno i brzo reagovanje predsednika druge države", na izjavu direktora Poreske uprave Crne Gore.

"To je samo još jedna potvrda direktnog mešanja u unutrašnje stvari Crne Gore i to predsednika Srbije, Vučića, i ne po prvi put. On 'velikodušno' ;nudi plaćanje dugova SPC, kako kaže 'da nam ne bi oduzimali svetinje'. O kojim svetinjama govori predsednik Vučić?", pitao je Simović.

Dodao je da je iz crnogorske Uprave za nekretnine "jasno saopšteno" da bi se dug MCP "eventualno naplatio sredstvima s računa ili od njene imovine. Naravno, ne od verskih objekata, već od nekretnina kojima ona raspolaže na atraktivnim lokacijama".

Simović je podsetio da je MPC u Buljarici, kod Budve, tražila i dobila "prenamenu" za 55.000 kvadratnih metara zemljišta za "turističko-apartmanske namene", a samo 737 kvadratna metra za tamošnju crkvu.

"Dakle 1,3 odsto za verske namjene, a 98,7 odsto za biznis", kazao je Simović.

Potpredednik crnogorske Vlade je poručio predsedniku Srbije Vučiću "da ostavi Crnu Goru na miru da samostalno uredi odnose države i MCP na dobro svih pravoslavnih vernika u Crnoj Gori".

"Mi ćemo te odnose urediti kako i pripada jednoj suverenoj i demokratskoj državi. A što se tiče crkava u Crnoj Gori: Niti ste ih gradili, niti ste ih oslobađali, niti ste ih čuvali, pa nema potrebe ni da sada priskačete. A kako ste 'priskakali i uskakali' ;u druge zemlje, najbolje svedoče prazni manastiri u njima i sveštenici koji tamo ne služe svom narodu, već sada unose nemir i neslogu i u Crnu Goru", zaključio je Simović.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.