NEBOJŠA ZELENOVIĆ PRELOMIO: Ide na izbore!
Nebojša Zelenović, Foto: Stefan Kojić

ODLUČENO!

NEBOJŠA ZELENOVIĆ PRELOMIO: Ide na izbore!

Glavni odbor Zajedno za Srbiju juče je većinom glasova doneo odluku da ta stranka koju predvodi Nebojša Zelenović učestvuje na lokalnim izborima u Šapcu....

Objavljeno:

Nebojša Zelenović je gradonačelnik Šapca postao 2014. godine posle smene Miloša Miloševića, dotadašnjeg gradonačelnika. Funkciju je zadržao i posle izbora održanih 2016. godine kada je SNS osvojila 34, a lista Zajedno za Srbiju 32%. Odlučujući za opstanak tadašnje vlasti bili su glasovi koje je dobila lista Nemanja Pajić - "Pobeda za Šabac" (8.693 glasa - 13,50%).

Ova grupa građana, po svemu sudeći, držaće u svojim rukama odluku o vlasti u Šapcu i posle ovih izbora. Zanimljivo je da istog dana kada je na gradskim izborima u Šapcu lista Aleksandar Vučić - "Srbija pobeđuje" dobila 22.180 glasova (34,34 odsto), odnosno 28 mandata, na parlamentarnim izborima na republičkom nivou lista Aleksandar Vučić "Srbija pobeđuje" dobila 52,40 odsto.

Inače, pre 14 dana, na predsedništvu Saveza doneta je odluka da Zajedno za Srbiju naredne dve nedelje do donošenja odluke ne učestvuje u radu Saveza za Srbiju. Realno je očekivati da od sutra (ponedeljak) Zajedno za Srbiju neće biti više deo Saveza.

- Nije uopšte bilo potrebe ni da dolazi do sukoba/razmišljanja, iščekivanja odluka i slično. Trebalo je mnogo ranije komunicirati takvu odluku. Ovako je stvorena fama i privid sukoba. Videćemo koliko je generalno odluka o izlasku na izbore dobra, odnosno kako će se sada tokom kampanje i nakon izbora iskomunicirati zašto se u Šapcu izlazi na izbore. Izlazak na izbore je veliki rizik i videćemo kakve će posledice imati. Jedini problem je nastao jer tako nešto nije mnogo ranije iskomunicirano, ka svim akterima, pre svega građanima - rekao je politikolog Boban Stojanović.

Podsetimo, izvršni odbor Narodne stranke u utorak je doneo odluku o raspuštanju Gradskog odbora u Šapcu zbog zahteva da bude izuzet od poštovanja odluke o bojkotu izbora.

- Ja smatram da su Šabac i Paraćin ostrva demokratije. Ali je to trebalo pre nego što je krenulo u bojkot reći - ovde ćemo napraviti izuzetak. Sad praviti izuzeće, nema razgovora, svi sve rušite. Predlažem neka Paunović izađe iz DS-a, pa nek izađe na izbore... Nećete biti manje demokrata, bićete demokrata kao onaj koji je dao rezultate u tom gradu. Imate i Zelenovića, on nije u DS-u, ali je u Savezu za Srbiju, on treba da kaže - napuštam savez. Izuzeće je trebalo na početku reći, cela opozicija je pogrešila jer nije rekla - ovo su ostrva demokratije, mi hoćemo da sačuvamo normalnost... Ali oni ne mogu da ostanu u Savezu ili DS-u - rekao je za N1 Čedomir Čupić, profesor na Fakultetu političkih nauka.

Parlamentarni i lokalni izbori 2020. godine, biće održani 26. aprila.

- Ako se ne slažete sa svojom strankom, onda vi dajte ostavku, napustite stranku i onda govorite - nije pametan bojkot. Bojkot neće obesmisliti ako Paunović i Zelenović izađu na lokalne izbore, ali samo ako izađu iz DS-a i SzS, tada nema moralne dileme. Moral je da iza reči stoji delo. Mi možemo da znamo moralne norme, ali moral je nešto što se konkretno dokazuje i pokazuje, ne smete se igrati s tim - smatra Čupić.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Direktno)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.