PANCIRI SLETELI NA BATAJNIČKI AERODROM! U avionu se nalaze prva dva od 6 sistema za PROZIVVAZDUŠNU ODBRANU!
Pancir, ilustracija, Foto: Ministarstvo odbrane

Gigantski "Ruslan" ih je transportovao

PANCIRI SLETELI NA BATAJNIČKI AERODROM! U avionu se nalaze prva dva od 6 sistema za PROZIVVAZDUŠNU ODBRANU!

Sporazum za nabavku jedne baterije „Pancira“, koju čini šest sistema, zaključen je prošle godine

Objavljeno:

Avion An-124 "Ruslan", registarskih oznaka RA-82038 poleteo je danas sa moskovskog aerodroma "Vnukovo", a izvori tvrde da se u avionu nalaze prva dva od šest sistema za protivvazdušnu odbranu "Pancir S1", koje Srbija nabavlja od Rusije.

foto: Ministarstvo odbrane

Sporazum za nabavku jedne baterije "Pancira", koju čini šest sistema, zaključen je prošle godine.

Podsećamo, krajem oktobra prošle godine, tokom vojne vežbe "Slovenski štit", predsednik Srbije Aleksandar Vučić je prvi put govorio o nabavci PVO sistema Pancir S, gde smo dobili detalje o mogućoj kupovini tog oružja za potrebe naše vojske.

foto: Ministarstvo odbrane

Pre tačno mesec dana saznali smo i nove detalje ove nabavke, čija je realizacija već tada bila u punom jeku, i dobili potvrdu da u Srbiju stiže jedna baterija ovog perspektivnog hibridnog sistema.

foto: Ministarstvo odbrane

Međutim, tada je najavljivano da će Pancir stići u Srbiju tek u drugoj polovini 2020. godine. Sergej Šojgu, ministar odbrane Ruske Federacije, je tokom posete našoj zemlji pre tri dana iznenadio sve najavom da PVO sistem stiže u Srbiju već do kraja nedelje.

foto: Ministarstvo odbrane

Pancir predstavlja sistem kratkog do srednjeg dometa, može biti montiran na kamion (najprepoznatljiviji), na guseničastim vozilima, ali i stacionaran. Njime upravlja posada od 3 ljudi, i sastoji se od automatskih protiv-avionskih topova i raketa zemlja vazduh, koje mogu biti navođene radarski ili optički.

Sistem je zamišljen da bi pružao zaštitu vojnih i industrijskih objekata od napada iz vazduha, aviona, helikoptera i preciznih krstarećih raketa i drugih. Takođe predstavlja prvu liniju odbrane PVO sistema "višeg ranga" poput S-300 ili S-400. U jednoj bateriji ima 6 vozila.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.