KINESKA AMBASADORKA SE ZAHVALILA DAČIĆU i saopštila mu nekoliko VEOMA VAŽNIH INFORMACIJA!
Ivica Dačić, Foto: Beta

ISKRENO

KINESKA AMBASADORKA SE ZAHVALILA DAČIĆU i saopštila mu nekoliko VEOMA VAŽNIH INFORMACIJA!

Ukazala je da kinesko rukovodstvo i posebno državni savetnik i ministar spoljnih poslova Vang Ji visoko cene podršku koju zvaničnici Republike Srbije i prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić lično pružaju NR Kini

Objavljeno: 14:45h

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić primio je danas ambasadorku Kine Čen Bo, koja mu je uručila čestitku povodom Dana državnosti Srbije i prenela pozdrave državnog savetnika i ministra spoljnih poslova Kine Vang Jia i informisala ga o aktuelnoj situaciji u vezi sa koronavirusom.

Čen je, kako se navodi u saopštenju, upoznala Dačića sa naporima koje kinesko rukovodstvo ulaže u cilju suzbijanja epidemije respiratorne infekcije korona virusa COVID - 19 u Kini, koji poslednjih dana pokazuje znake opadanja, sa sve manjim brojem novoobolelih slučajeva u celoj Kini, uključujući i provinciju Hubei.

Obavestila je da, prema sadašnjim procenama, aktuelne mere protiv širenja virusa u Kini, neće imati negativnog uticaja na dalji ekonomski razvoj zemlje, odnosno da se očekuje brzi oporavak privrede, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Ukazala je da kinesko rukovodstvo i posebno državni savetnik i ministar spoljnih poslova Vang Ji visoko cene podršku koju zvaničnici Republike Srbije i prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić lično pružaju NR Kini, što je još jedna potvrda izvanrednih odnosa dve zemlje.

U tom smislu, ambasador Čen je uručila pisma zahvalnosti koja su premijer NR Kine Li Kećiang i državni savetnik i ministar spoljnih poslova Kine Vang Ji uputili Dačiću povodom poruka solidarnosti i podrške koje im je uputio.

Dačić je, zahvalivši na informacijama i pismima kineskih zvaničnika, rekao da u Republici Srbiji sa velikom pažnjom i zabrinutošću pratimo razvoj u vezi sa aktuelnom epidemijo

m korona virusa.

Naglasio je da smo uvereni da će Kina, uz ogromnu požrtvovanost kineskog rukovodstva i naroda čemu se divimo, uskoro uspeti da se izbori sa tim izazovom, te da aktuelne mere neće imati negativan uticaj na dalji ekonomski uspon Kine.

Istakao je da Srbija, iako mala država, pruža moralnu podršku prijateljskoj NR Kini, kao i da je u toku i organizacija upućivanja humanitarne pomoći, u skladu sa našim mogućnostima.

Ponovio je spremnost da na poziv državnog savetnika i MIP Kine Vang Jia poseti Kinu u trenutku kada to bude odgovaralo kineskoj strani, kao znak solidarnosti i podrške prijateljskom narodu Kine u borbi sa velikim izazovom.

Izrazio je dalje zahvalnost na pomoći koju kineski državni organi i institucije pružaju našim diplomatsko konzularnim predstavništvima u Pekingu i Šangaju, posebno kada je reč o povratku četiri državljanina Srbije iz Vuhana, odnosno provincije Hubei, koji su se nakon boravka u karantinu u Francuskoj zdravi vratili u Srbiju 17. februara ove godine.

Ambasador Čen je prenela posebnu zahvalnost kineskog rukovodstva i posebno DS i MIP Vang Jia lično na podršci Srbije pitanjima od suštinskog nacionalnog interesa za NR Kinu, uključujući i pitanje Sinđianga i Tajvana.

Istovremeno je ponovila principijelnu podršku Kine suverenitetu i teritorijalnoj celovitosti R. Srbije, na čemu je PPV i MSP posebno zahvalio.

U razgovoru je istaknuto obostrano zadovoljstvo povodom izvanrednih političkih odnosa Srbije i Kine, koje karakteriše sveobuhvatno strateško partnerstvo, kao i veoma uspešna saradnja Srbije i Kine u ekonomskoj i svim drugim oblastima.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.