AMFILOHIJE JE DVA PUTA DRŽAO OPELO ŽIVOM VUČIĆU! Selaković oštro opleo po Amfilohiju Radoviću
Selaković je uveren da predsednik Srbije neće nastaviti politiku svojih prethodnika dodvoravanja "Amfilohiju, Grigoriju i njima sličnim", Foto: Vladimir Šporčić, Marina Lopičić

odreagovao

AMFILOHIJE JE DVA PUTA DRŽAO OPELO ŽIVOM VUČIĆU! Selaković oštro opleo po Amfilohiju Radoviću

On je kazao da izjavu mitropolita Amfilohija, koji je izrazio bojazan da politika predsednika Srbije vodi izdaji Srbije i Kosova i smatra da predsednik unutrašnjim dijalogom želi da smanji svoju odgovornost, može da analizira satima i da je reč o čoveku koji je živom Vučiću dva puta držao opelo

Objavljeno: 21.02.2020. 15:01h
  • 76

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić neće voditi politiku svojih prethodnika dodvoravanja Amfilohiju, koja je dovela do sve manjeg broja Srba na KiM, već će nastaviti politiku koja vodi povećanju broja Srba u južnoj srpskoj pokrajini, rekao je danas generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković.

On je kazao da izjavu mitropolita Amfilohija, koji je izrazio bojazan da politika predsednika Srbije vodi izdaji Srbije i Kosova i smatra da predsednik unutrašnjim dijalogom želi da smanji svoju odgovornost, može da analizira satima i da je reč o čoveku koji je živom Vučiću dva puta držao opelo.

- Šta drugo možete da očekujete. On nije Vučića osudio zbog nečega što je uradio, on o predsedniku nije govorio ''učinio je to i to i to predstavlja izdaju''. On se bavio čovek vradžbinama, on je govorio o nekim neizvesnim stvarima, o nečemu što nije duh pravoslavlja - naglasio je Selaković gostujuću na RTS-u.

Vučić se, kako kaže, nije dodvoravao ni beogradskoj čaršiji, ni onima koji su Beograd uvalili u dugove, pa nije hteo ni Amfilohiju Radoviću.

- Kada pogledate istorijat od Miloševića, Mila Ðukanovića i Amfilohijeve politike zatezanja, a zatim popuštanje i sve manje Srba na KiM i u Crnoj Gori. Sa druge strane, Vučićevui politiku vodi povećanja broja Srba na KiM - naglasio je on.

Selaković je uveren da predsednik Srbije neće nastaviti politiku svojih prethodnika dodvoravanja "Amfilohiju, Grigoriju i njima sličnim".

- Uveren sam da će nastaviti politiku koja pomaže Gračanicu i Dečane i Banjsku...i koja je dala najveći doprinos izgradnji hrama Svetog Save - kaže Selaković.

On je naveo da će unutrašnji dijalog o KiM biti nastavljen i tokom januara i da za četiri godine, koliko Vučić vodi pregovore sa Prištinom, nije bilo etnički motivisanog ubistva nijednog Srbina, te da je to politika uspeha.

- Za razliku od prethodne politike, koja je dovela do toga da Srba bude sve manje i da napuštaju KiM. U poslednjih 3, 4 godina imamo više Srba, to svedoči da je i 10 i 100 godina dijaloga bolje od jednog dana sukoba - zaključio je Selaković.

Deklaracija završena

Deklaracije o očuvanju srpskog jezika i kulture je završena i spremna je za potpisivanje i usvajanje, izjavio je danas generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković, navodeći da je reč o aktu koji treba da zaštiti obeležje srpskog identiteta a to su srpski jezik i ćirilično pismo.

- Reč je o pravno-političkom aktu koji Srbima treba da omogućic ono što je normalno za svaki narod u Evropi i svetu, a to je da zaštiti obeležje njihovog identiteta, naš srpski jezik, naše ćirilično pismo - rekao je Selaković gostujući na RTS-u.

On je kazao da je obaveza svake države da ulože maksimum aktivnosti na očuvanju elemenata nacionalnog identite Srba i da se traži samo ono što se garantuje i što je omogućeno manjinama u Srbiji.

Deklaracija će, kaže Selaković, zapravo biti Aneks Sporazuma o specijalnim i paralelnim odnosima, a biće fokusiran samo na jedno pitanje, a to je pitanje očuvanja obeležja srpskog nacionalnog identiteta srpskog jezika i ćiriličnog pisma.

- Važno je da je Deklaracija završena. (Predsednik RS Milorad) Dodik rekao da će najverovatnije na Sretenje biti usvojena i nadam se da će biti tako. Uveren sam da ona neće biti mrtvo slovo na papiru - naglasio je Selaković.

Upitan za pojedine kritike, on je rekao da "uživa svaki put u manipulacijama u srpskim medijima".

- Navikli smo da neko nešto kritikuje a da tekst nisu videli. Hajde da vidimo tekst pa da vidimo šta će se delati - zaključio je Selaković.

 

Bonus video:

(Espreso.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media