ZNAČI ODMA'! MI ALBANIJI DVA MILIONA EVRA POMOĆI, ONI KOSOVU FINANSIJSKU POMOĆ ZA NEZAVISNOST! O čemu se ovde RADI?
Nakon razgovora, Tači je zahvalio Cakaju, koji mu je rekao da gde god da predstavlja Albaniju, i to čini i za tzv. Kosovo, Foto: Printscreen

iste nedelje

ZNAČI ODMA'! MI ALBANIJI DVA MILIONA EVRA POMOĆI, ONI KOSOVU FINANSIJSKU POMOĆ ZA NEZAVISNOST! O čemu se ovde RADI?

Mnogo smo radili na stabilizaciji u regionu i boljem povezivanju

Objavljeno: 20.02.2020. 13:49h
  • 907

Srbija će donirati Albaniji dva miliona evra pomoći za saniranje posledica prošlogodišnjeg zemljotresa, izjavila je pre tri dana srpska premijerka Ana Brnabić i istakla da je to i poruka za zajedničku budućnost i drugačije odnose.

Brnabić je novinarima u Briselu, gde je organizovana Međunarodna donatorska konferencija “Zajedno za Albaniju”, kazala da Srbija želi da pokaže solidarnost i podršku albanskom narodu.

Mnogo smo radili na stabilizaciji u regionu i boljem povezivanju. Drago mi je što je Albanija pristala i na “mini- Šengen” inicijativu. Ovo je još jedan način da pokažemo da smo tu za sve naše partnere, za sve građane iz regiona i onda kada je teško i kada je nevolja”, rekla je Brnabićeva.

Samo dva dana kasnije, vršilac dužnosti MSP Albanije predložio je Prištini da zajedničkim sredstvima pokrenu kampanju priznavanja jednostrano proglašene kosovske države.

Vršilac dužnosti ministra za spoljne i evropske poslove Albanije Gent Cakaj izjavio je da je predložio Prištini da zajedničkim finansijskim sredstvima pokrenu kampanju priznavanja jednostrano proglašene kosovske države.

Kako je prenela prištinska Gazeta ekspres, Cakaj je rekao da je šefu kosovske diplomatije Glauku Konjufci predložio da potpišu sporazum i preduzmu zajedničko lobiranje za priznavanje tzv. kosovske države.

Predložio je, kaže, da na predstojećoj sedniciji prištinske i Vlade Albanije u Skadru budu potpisana dva sporazuma: o podeli troškova u kampanji lobiranja i drugi, koji bi se ticao prenosa iskustva u procesu evropskih integracija.

Cakaj je, inače, Albanac sa Kosova, koji u vladi albanskog premijera Edija Rame vrši dužnost ministra spoljnih i evropskih poslova.

Predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači izjavio je danas da je Cakaj tom idejom uneo novu nadu i dinamiku u trenutku, kako je rekao, "konsolidacije zemlje".

Tači je, prenosi prištinska Gazeta ekspres, rekao da mu je Cakaj poverio da je "Kosovo jedna od njegovih dužnosti i obaveza od prvog dana rada u ministarstvu spoljnih poslova Albanije".

Nakon razgovora, Tači je zahvalio Cakaju, koji mu je rekao da gde god da predstavlja Albaniju, i to čini i za tzv. Kosovo.

Ekspres podseća da je Cakaj zaslužan za formiranje koalicije albanskih stranaka iz triju opština juga centralne Srbije na predstojećim parlamentarnim izborima.

Bonus video:

(Espreso.rs(


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media