CELA SRBIJA SE DIŽE NA NOGE ZBOG OVOGA! Tri opštine na jugu zemlje se spajaju sa KOSOVOM - Albanci nam uzimaju SVE
Foto: Filip Plavčić, Profimedia, Ilustracija/Espreso.co.rs

ma jel?

CELA SRBIJA SE DIŽE NA NOGE ZBOG OVOGA! Tri opštine na jugu zemlje se spajaju sa KOSOVOM - Albanci nam uzimaju SVE

On je, međutim, naveo da demokratski član Kongresa SAD Eliot Engel, s kojim se sastao u Vašingtonu, ne podržava ideju da se te opštine pripoje Kosovu

Objavljeno:

Gradonačelnik Preševa Šćiprim Arifi rekao je da predstavnici Preševa, Bujanovca i Medveđe, opština na jugu centralne Srbije, teže "pripajanju Kosovu", ali pod određenim uslovima.

On je za Glas Amerike naveo i da predstavnici te tri opštine žele da učestvuju u dijaloga Beograda i Prištine i deo eventualnog dogovora.

- Da, naš je cilj da budemo deo Republike Kosovo ako se ispune tri uslova: ne želimo da budemo razdvojeni - Preševsku dolinu čine Preševo, Bujanovac i Medveđa. Ne želimo da jedna opština ostane u Srbiji, a dve da se pripoje Kosovu. Ne želimo da budemo deo trgovine teritorijom. Drugo, ne želimo da naše gradove deli autoput. I treće, želimo da nas u svakoj odluci podrže SAD i EU, nećemo da idemo nigde bez njih - rekao je Arifi.

On je, međutim, naveo da demokratski član Kongresa SAD Eliot Engel, s kojim se sastao u Vašingtonu, ne podržava ideju da se te opštine pripoje Kosovu, već ih podržava da ostvare svoja prava u okviru sadašnjeg dijaloga.

Arifi tvrdi da od sukoba pre 20 godina "ništa nije ispunjeno", te je upitao kako ubediti Albanca u ovim opštinama da ostane u Srbiji kada, kako tvrdi, mora da čeka na udžbenike na albanskom jeziku i ne može da se zaposli u državnim strukturama, u kojima, na primer, kako je naveo, "u katastru radi 95 odsto Srba i pet odsto Albanaca, a populacija je 90 odsto Albanaca i 10 odsto Srba?".

On je dodao da je za Preševo važno da se dogovor Beograda i Prištine postigne što pre.

- Nadam se da je moguće postići dogovor ove godine, američki angažman u tome je jako važan i potrebno je sve malo ubrzati. Već 12-13 godina razgovaramo, treba da donesemo odluku - rekao je Arifi.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.