SASTANAK NA NAJVIŠEM NIVOU SUTRA U BRISELU: Učestvuje i Vučić
Aleksandar Vučić, Foto: Marina Lopičić

neformalno u evropskoj uniji

SASTANAK NA NAJVIŠEM NIVOU SUTRA U BRISELU: Učestvuje i Vučić

Predsednik Srbije , Aleksandar Vučić, sutra će prisustvovati neformalnom sastanku u Briselu

Objavljeno:

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel sutra će u Briselu organizovati neformalni sastanak lidera EU i Zapadnog Balkana, a toj radnoj večeri prisustvovaće predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Novo rukovodstvo institucija EU, na čelu sa predsednikom Evropskog saveta Šarl Mišelom, sutra uveče dočekuje lidere zapadnoblkanskih zemlja na neformalnom sastanku, a u diplomatskim izvorima u Briselu navode da novo rukovodstvo EU želi i ovim sastankom da ukaže na svoju podršku i posvećenost regionu.

Sa strane EU večeri će prisustvovati i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žosep Borel i Andrej Plenković, premijer Hrvatske koja trenutno predsedava Savetom EU.

Pored predsednika Vučića, sa Zapadnog Balkana doći će i Edi Rama, predsednik Vlade Albanije, predsedavajući Predsedništva BiH, Milo Đukanović predsednik Crne Gore, Stevo Pendarovski, predsednik Severne Makedonije, kao i Hašim Tači.

U pitanju je prvi sastanak lidera EU institucija i Zapadnog Balkana nakon evropskih izbora 2019. godine i imenovanja novih najviših funkcionera EU.

Poslednji put lidere Zapadnog Balkana na večeri u Briselu okupila je bivša šefica EU diplomatije Federika Mogerini krajem oktobra 2019 godine.

U diplomatskim izvorima u Briselu navode da novo rukovodstvo EU želi i ovim sastankom da ukaže na svoju podršku i posvećenost regionu.

Kao teme koje će se naći za večerom u Briselu navode se regionalna saradnja u najširem smislu i pripreme za samit EU Zapadni Balkan planiran za maj u Zagrebu.

Predstavnici EU žele da čuju mišljenja i očekivanja lidera Zapadnog Balkana kako od nedavno predstavljene nove metodologije procesa pristupanja tako i od predstojećeg, najavljivanog kao istorijski, samita EU ZB u Zagrebu, napominju izvori Tanjuga u Briselu.

Planirano je da se lideri EU i Zapadnog Balkan oko 19 časova u nedelju okupe u zgradi Evropskog saveta Evropa.

Nakon dobrodošlice domaćina Šarla Mišela i zajedničke fotografije večera lidra bi trebalo da počne oko 19.30 i traje dva sata.

Za kraj sastanka predviđene su i izjave lidera

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencija)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.