NAJLEPŠA FRANCUSKA POLITIČARKA PODRŽALA SRBE U CRNOJ GORI: Njene tople reči ZAPALIĆE VATRU U SRCIMA VERNIKA (VIDEO)
Džuli Lešant, Foto: Youtube/Julie Lechanteux

PODRŠKA

NAJLEPŠA FRANCUSKA POLITIČARKA PODRŽALA SRBE U CRNOJ GORI: Njene tople reči ZAPALIĆE VATRU U SRCIMA VERNIKA (VIDEO)

Kako navodi Lešant, nema poštovanja prema „slobodi koja je suštinski element pravne tekovine EU“

Objavljeno: 09:03h

Francuska poslanica u parlamentu Evrope, Džuli Lešant, u razgovoru za portal In4s poručila je da smatra vrlo ozbiljnim kada Vlada jedne države kandidata za pristupanje Evropskoj uniji nema nikakvog poštovanja prema slobodi veroispovesti ili uverenja svog naroda.

Kako navodi Lešant, nema poštovanja prema „slobodi koja je suštinski element pravne tekovine EU“.

- Impresionirana sam i pre svega zadivljena protestima podrške Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Vlada Crne Gore usvojila je nepravedan zakon kojim se predviđa otimanje imovine ove institucije, jedinog istinskog predstavnika pravoslavne vere ne samo u Crnoj Gori, već i na celom Balkanu - rekla je ona.

Po njenim rečima, nizak je politički potez favorizovati novu Crkvu koja je bliža aktuelnoj vlasti i time joj garantovati određenu održivost.

Komentarišući usvojeni zakon, na pitanje da li Crna Gora krši ljudska prava, pravo na slobodu vere otimajući jednoj verskoj zajednici imovinu, Lešant odgovara:

- Radi se o vrlo ozbiljnom činu! Očigledno je da režim čini sve kako bi ugušio ovaj protest i da se branioci Srpske pravoslavne crkve progone. Sve postaje još ozbiljnije jer je crnogorska policija 31. januara čak privela majku poslanika Milana Kneževića, člana Parlamentarne skupštine Sajeta Evrope, međunarodne organizacije koja treba da štiti i promoviše ljudska prava.

Komentarišući mogućnost da ovakav potez povuče predsednik Francuske, Lešant nastavlja i kaže:

- U Francuskoj je sekularizam princip utvrđen republičkim ustavom koji predviđa odvajanje političke vlasti od verskih organizacija, ali Republika, neutralna, garantuje slobodu veroispovesti.

- Nijedan predsednik Republike se ne bi usudio da napadne crkvu, verovanje, religiju ili čak filozofiju sa istom odlučnošću kao što je to uradio Milo Đukanović - rekla je poslanica Evropskog parlamenta Džuli Lešant u razgovoru za portal In4s.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/In4s)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.