JAVNOST ĆE USKORO BITI OBAVEŠETENA: Nova i Srbija 21 mogući partneri!
Zoran Živković, Foto: Zorana Jevtić

pašće dogovor?

JAVNOST ĆE USKORO BITI OBAVEŠETENA: Nova i Srbija 21 mogući partneri!

Nova stranka Zorana Živkovića i organizacija „Srbija 21“ mogli bi zajedno da izađu na izbore

Objavljeno:

Živković niti potvrđuje niti demantuje ovu informaciju, već kaže da će javnost narednih dana biti obaveštena ukoliko dođe do razgovora predstavnika ove dve organizacije, piše Danas.

– Nismo razgovarali o tome sa njima. Ima vremena. U danima pred nama obavestićemo vas da li je do razgovora došlo ili ne – rekao je Živaković za Danas odgovarajući na pitanje da li su tačne spekulacije da bi sa „Srbijom 21“ mogao u izbornu koaliciju. S druge strane, „Srbiju 21“, u kojoj su bivši i sadašnji poslanici DS, SDS i LDP, bi na zajedničkoj listi voleli i inicijatori „Evropskog bloka“, koji zasad o saradnji razgovaraju sa Strankom moderne Srbije i Građanskim demokratskim forumom.

Živkovića, čija partija još nije definitivno saopštila hoće li u bojkot izbora ili ne, smo pitali i da li je razmatrana mogućnost da Nova bude deo neke manjinske liste.

foto: Filip Plavčić

On kaže da se to sigurno neće dogoditi, jer se oni ne bave prevarama. Definitivnu odluku o izlasku na izbore Živković je odavno najavio posle raspisivanja izbora, iako njegove izjave proteklih nedelje upućuju na to da će odluka biti protiv bojkota.

Pretpostavlja se da će smanjenje cenzusa na tri odsto izazvati poplavu novonastalih političkih organizacija koje će imati ambicije da cenzus pređu i uđu u mnoge lokalne parlamente.

Međutim, za mnoge će i tih tri odsto biti visoka lestvica pa će doći do ujedinjavanja organizacija koje se već dešava na političkoj sceni.

Ipak, moguće je da će se neke organizacije odlučiti i za to da iskoriste prirodan prag koji imaju partije nacionalnih manjina kako bi na taj način obezbedili učešće u radu lokalnih vlasti.

Posle najave da će samostalni poslanik Đorđe Vukadinović izaći na izbore, na političkoj sceni počele su spekulacije da će on ponovo biti na listi manjinske stranke, kao što je to uradio 2012. kada je bio na listi stranke „Nijedan od ponuđenih odgovora“, koja je bila registrovana kao partija vlaške nacionalne manjine u Srbiji.

foto: Printscreen/RTS1

On na naše pitanje da li razmatra mogućnost da na izbore izađe na manjinskoj listi kaže da to ne planira.

– I ne znam odakle Vam ta dezinformacija? Na stranu što je to legitimna opcija, jer kao što pripadnik nacionalne manjine može biti kandidat na većinskoj listi, tako može i obrnuto. Ali moja želja je da se, ako je moguće, napravi jedna široka i kredibilna opoziciona lista – kaže Vukadinović.

Da bi mogli da iskoriste manjinski prirodan prag i to bunjevačke manjine spekuliše se i za Pokret obnove kraljevine Srbije na čijem je čelu Žika Gojković.

– Nije tačno. Oni su naši prijatelji i lepo sarađujemo godinama. Čak je i Mirko Bajić (predsednik Saveza Bačkih Bunjevaca) član našeg Pokrajinskog odbora. Postoji mogućnost da budu naš koalicioni partner, ali još uvek nismo doneli konačnu odluku. Mi ćemo ići sa našim imenom i prezimenom, kako smo i obećali našim biračima – zaključuje Gojković.

Lideri SZS u Kragujevcu

Kampanja bojkota na terenu počeće naredne srede u Kragujevcu, tribinom na kojoj će učestvovati svi lideri SZS: Vuk Jeremić, Dragan Đilas, Boško Obradović, Zoran Lutovac, Janko Veselinović, ali i predsednik PSG-a Sergej Trifunović. Tribina bi trebalo da bude organizovana u sali Skupštine grada, a ukoliko vlast otkaže zakup i na taj način zabrani skup, tribina će biti organizovana u nekom drugom prostoru u Kragujevcu. Z. R.

Evropski blok “ u pripremi“

Aleksandar Olenik, predsednik Građanskog demokratskog foruma, izjavio je juče su subotnje tribine ovog udruženja i pripreme za stvaranje Evropskog bloka (LSV, SMS) jasno odredile njihovu antinacionalističku politiku, te da nisu iznenađeni što je došlo do „političkog nasilja“. Podsetimo, nedavno je vlasnik prostora u kome je GDF održavao tribine promenio brave i rekao da taj prostor nije iznajmio. GDF će nastaviti da održava tribine u beogradskom Medija centru. Sem Olenika o politici GDF govorili su i pisac Nenad Prokić, koji je pobrojao da je dosad bilo 18 tribina, kao i medijski stručnjak Rade Veljanovski.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.