EVROPSKI PARLAMENT ĆE POSMATRATI IZBORE, A JA SAM DEO IZBORNE KOMISIJE: Tanja Fajon o političkoj klimi u Srbiji
Tanja Fajon, Foto: Beta / Miloš Miškov

Evroposlanica o daljim koracima

EVROPSKI PARLAMENT ĆE POSMATRATI IZBORE, A JA SAM DEO IZBORNE KOMISIJE: Tanja Fajon o političkoj klimi u Srbiji

U redovnom smo kontaktu sa sagovornicima u Srbiji, koji nas informišu o ispunjavanju obaveza

Objavljeno:

Takođe, imamo neformalne kontakte sa različitim političarima, predstavnicima NVO sektora, civilnog društva, kako bismo pratili situaciju, kaže za Danas Tanja Fajon, poslanica Evropskog parlamenta, odgovarajući na naše pitanje koji su dalji koraci EP-a, koji posreduje u dijalogu o unapređenju izbornih uslova u Srbiji.

Naša sagovornica ističe da će EP „takođe biti deo posmatračke izborne misije“, te ponavlja da „ćemo nastaviti drugu fazu međustranačkog dijaloga u parlamentu nakon izbora“.

– Budite uvereni da institucije EU pažljivo prate situaciju u Srbiji uoči parlamentarnih izbora. Takođe blisko sarađujemo unutar naših institucija. Zajedno sa komesarom EU za proširenjem Varhejiem i mojim kolegom gospodinom Bilčikom informisaću poslanike EP-a o ishodu naših razgovora u Beogradu naredne sedmice u Briselu, poručuje Fajon.

Tanja Fajon je prošle sedmice posetila Beograd zajedno sa komesarom Oliverom Varhejiem i evroposlanikom Vladimirom Bilčikom. Oni su se založili za to da sve stranke učestvuju na izborima, dok su im predstavnici Saveza za Srbiju, Socijaldemokratske stranke i Pokreta slobodnih građana preneli da „nema uslova za fer i poštene izbore“.

Prema mišljenju Fajon: „Bojkot izbora od strane velikog dela opozicije mogao bi biti od velike štete, jer Srbiji treba parlament koji će biti hram demokratije, a ne mesto gde nema uslova za rad ili odakle će opozicija ponovo izaći na ulice“.

Kako je napomenula: „Više napora tokom izborne kampanje moraće da bude uloženo u uravnoteženo i verodostojno izveštavanje medija i protiv širenja opasne populističke i nacionalističke retorike, govora mržnje i manipulacije biračima ili zastrašivanja.“

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.